Nem is volt bűnszervezet a szeredi drogmaffia, annak feje mégis 24 évet kapott

2022. november 23. - 11:25 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta Slavomír Weiss, a szeredi drogmaffia főnökének 24 éves szabadságvesztését. Emellett vagyonelkobozással sújtották, valamint kétéves védőfelügyeletet is kiszabtak rá.

Nem is volt bűnszervezet a szeredi drogmaffia, annak feje mégis 24 évet kapott
Illusztráció (Fotó: TASR)

A banda további hat tagját 20-tól 23 évig tartó szabadságvesztésre ítélték. A Legfelsőbb Bíróság tudatmódosító szerek tiltott előállítása, birtoklása és terjesztése súlyos bűncselekményének ügyében találta őket bűnösnek.

Marek Škorvag büntetését szigorították, és 12 éves börtönbüntetésre ítélték. Az összes elítéltet vagyonelkobozással is sújtották. A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze azt kérte, hogy bűnszervezet alapításáért és támogatásáért is ítéljék el a személyeket, a bíróság viszont helyben hagyta a Specializált Büntetőbíróság határozatát, miszerint nem volt szó bűnszervezetről.

„A bűnszervezet fogalma annak bizonyítását követeli, hogy azt bűncselekmény elkövetésének céljából hozták létre” – mondta Peter Paluda, a szenátus elnöke, aki szerint nem volt bizonyított sem a bűnszervezet struktúrája, sem az egyes tagok alá- és fölérendeltsége.

A Slavomír Weiss köré csoportosuló banda kábítószer készítésével és terjesztésével foglalkozott. Tagjai 2015 és 2018 között pervitin előállítására szánt nagyobb mennyiségű anyagot biztosítottak be, amelynek értéke elérte a 4,8 millió eurót. Pervitin mellett kokaint és marihuánát is terjesztettek.


TASR/para