Nem vonatkozik karanténkötelezettség egyes tanulókra és pedagógusokra

2022. február 25. - 18:28 | Belföld

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendelete alapján szombattól (február 26.) nem vonatkozik a karanténkötelezettség azokra a tanulókra, pedagógusokra és iskolai dolgozókra, akik szoros kontaktusba kerültek az iskolában COVID-fertőzött személyekkel, de tünetmentesek.

Nem vonatkozik karanténkötelezettség egyes tanulókra és pedagógusokra
Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

A TASR hírügynökséget Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője tájékoztatta.

„Február 26-tól nem vonatkozik a kötelező karantén az alap- és középiskolás tanulókra, az óvodás gyerekekre, valamint a tanítókra és az iskolai dolgozókra akkor sem, ha fertőzöttel kerültek szoros kontaktusba" - mondta a szóvivő.

Hozzátette, hogy a hat évnél idősebb gyerekeknek, ha nyilvános helyre mennek, tíz napig reszpirátort kell viselniük, ha pozitív személlyel érintkeztek. Az iskolában egyszerű szájmaszkot is hordhatnak a gyerekek. „Továbbra is oda kell figyelni a kézfertőtlenítésre, és tíz napig nem szabad társaságba menniük" – hangsúlyozta a szóvivő.

A fertőzött gyereknek a tünetek súlyosságától függően legalább öt napig karanténban kell maradniuk. „A hatévesnél idősebbeknek további öt napig kötelező reszpirátort viselniük, ha nyilvános helyre mennek, az iskolában elég az egyszerű szájmaszk" - tette hozzá Račková.

TASR