Nem Zelenszkijjel, hanem Smihal kormányfővel készül telefonon tárgyalni Robert Fico

2023. november 25. - 07:44 | Belföld

Telefonon fog tárgyalni Robert Fico szlovák kormányfő és Denisz Smihal ukrán kormányfő. Ezt Robert Fico jelentette be pénteki prágai látogatása során, miután Petr Fiala cseh kormányfővel folytatott megbeszélést. Az első híek még arról szóltak, hogy a szlovák kormányfő és Volodimi Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetését készítik elő.

Nem Zelenszkijjel, hanem Smihal kormányfővel készül telefonon tárgyalni Robert Fico
Robert Fico (Fotó: TASR)

A telefonos egyeztetés fő témája az ukrajnai aknamentesítésben való szlovák részvétel lesz, valamint az, hogy milyen további humanitárius segítségre van szüksége Kijevnek – tájékoztatott a TASR prágai tudósítója.

„Azt kell tisztáznunk, hogy Ukrajnának mire lesz szüksége ezen a télen, és miben tudunk segíteni. Például hordozható generátorokról van szó a fűtéshez, továbbá Ukrajna aknamentesítési programjáról… Készen állunk humanitárius, polgári segítséget nyújtani Ukrajnának” – mondta Fico.

Hozzátette, a szlovák lakosság volt az első, amely a háború kitörése után segítséget nyújtott az ukrán menekülteknek. Közülük sokan Szlovákiában maradtak, de még többen mentek Csehországba. „Ezen a téren semmi sem változik, csak fogadják el, kérem…, fegyvereket nem akarunk szállítani Ukrajnának” – tette hozzá Fico.

Megismételte az új szlovák kormány álláspontját, hogy nem hisz az ukrajnai konfliktus katonai megoldásában. Szavai szerint a frontvonalak megmerevedtek, és a háború akár 2030-ig is elhúzódhat, az Oroszország elleni szankciós politika pedig nem működik.

„Ilyen körülmények között mi azt mondjuk: jobb tíz évig tárgyalni békében, vagy tűzszünet mellett, a hadműveletek felfüggesztésével, mint tíz év elteltével tárgyalóasztalhoz ülni, amikorra további 500-600 ezer ember vesztette életét” – mondta Fico. Hozzátette, elfogadja Csehország és a többi állam álláspontját is, amelyek katonailag is segítik Ukrajnát.

(TASR)