Nemcsak Čižnárnak, de Ficónak is már egy évtizede lejátszotta Trnka a Gorilla-felvételt!

A jelenlegi főügyész, Jaromír Čižnár február elején ismerte be, hogy 2008-ban vagy 2009-ben Dobroslav Trnka akkori főügyész lejátszott neki egy részletet a Gorilla-ügy kapcsán rögzített hangfelvételből.

Nemcsak Čižnárnak, de Ficónak is már egy évtizede lejátszotta Trnka a Gorilla-felvételt!
Robert Fico (Fotó: TASR)

Čižnár akkoriban pozsonyi kerületi ügyész volt, és szavai szerint egy kb. kétperces részletet hallott a felvételből, amit Trnka magával hordozott egy notebookon. A teljes felvételt Marian Kočner egyik széfjében foglalta le a Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében eljáró rendőrségi nyomozócsoport.

Čižnár a februári sajtótájékoztatóján, hogy Trnka azzal a bizonyos notebookkal járt-kelt. A felvételen elmondása szerint a František Határ, Robert Fico egykori közeli munkatársa, kabinetfőnöke beszélt a párt szponzori támogatásairól és hasonlókról. Čižnár leszögezte, hogy akkor fogalma sem volt arról, milyen felvételről van szó, Trnka pedig csak annyit mondott, hogy van még ennél több is nála. A jelenlegi főügyész viszont beismerte, hogy ezt hallgatta velük még egy személy. Ez a személy pedig a Denník N szerint nem más, mint Robert Fico - a portál ezt a rendőrségi nyomozásból származó információra hivatkozva közölte.

Fico ennek az információnak a nyilvánosságra kerülését szenélye elleni támadásnak tartja, és úgy véli, ez az elnökválasztás miatt történt. Szóvivőjén, Ján Mažgútot keresztül ismét azt üzente, hogy a Gorilla-ügy a második Dzurinda-kormány ügye.

Fico éveken keresztül nem volt hajlandó válaszolni a kérdésre, járt-e abban a bizonyos pozsonyi, Vazovova utcai lakásban, ahol azok a lehallgatások történtek, melyeken a Gorilla-iratok részleteznek. Rendre kitért a válaszadás elől.

(Denník N)