„Nemcsak megölni kellett volna Kuciakot, hanem a holttestét is eltüntetni, hogy azt sose találják meg” – döbbenetes részletekről beszélt Andruskó a bíróságon

2023. április 24. - 13:45 | Belföld

Konyhai papírtörlőben kapták meg a gyilkosságért járó pénzt – mondta Andruskó Zoltán a Kuciak-gyilkosság hétfői tárgyalásán.

„Nemcsak megölni kellett volna Kuciakot, hanem a holttestét is eltüntetni, hogy azt sose találják meg” – döbbenetes részletekről beszélt Andruskó a bíróságon
Fotó: TASR - archív

A Kuciak-gyilkosság miatt már jogerősen elítélt Andruskó Zoltán meghallgatásával folytatódott hétfőn a bazini Specializált Büntetőbíróságon (ŠTS) a Ján Kuciak újságíró meggyilkolása, illetve három ügyész tervezett meggyilkolása ügyében zajló tárgyalás. Andruskó Zoltán ügyét külön eljárás keretében tárgyalja a bíróság.

Amikor Andruskó úgy döntött, hogy elkezd együttműködni a rendőrséggel és vallomást tesz, szerinte eleinte arról volt szó, hogy az ellene indított eljárást megszüntetik. Utána az ügyvédje állítólag megegyezett az ügyésszel, hogy nyolc év szabadságvesztés kiszabását fogja javasolni. „Végül megduplázták a büntetésemet” – jegyezte meg Andruskó.

Megismételte, eredetileg nemcsak megölni kellett volna Kuciakot, hanem a holttestét is eltüntetni, hogy azt sose találják meg.

„Azt mondta nekem, hogy Marian Kočner rendelte meg a gyilkosságot” – mondta Alena Zsuzsováról. Vallomása szerint a pénzt konyhai papírtörlőbe csomagolva kapta meg Zsuzsovától.

Andruskó Zoltán április elején a bíróságon egy levélről beszélt, melyet az őrizetbe vétele előtt írt egy ismerősének. A levélben azt írta, Alena Zsuzsová és Marian Kočner rendelte meg a gyilkosságok végrehajtását, és a levél megírásakor úgy érezte, veszélyben van az élete. Hétfőn a bíróságon azt mondta, a levelet azért írta meg, mert Alena Zsuzsová többször megfenyegette. A levelet nemrég adta át a bíróságnak.

Az Aktuality korábban arról írt, miután Andruskó ismerőse meghalt, a levél 2020 első hónapjaiban egy másik személyhez, egy bizonyos Ryšavý Baltazárhoz került, aki jelenleg Komárom város független önkormányzati képviselője.Ezzel összefüggésben két hete nyilatozta lapunknak Ryšavý, hogy még Denisza T. kérte meg arra, hogy legyen nála a levél, és ő megígérte neki, hogy nem szól senkinek. Aztán pár héttel ezelőtt (Andruskó vallomását követően) a NAKA-sok lejöttek Komáromba, hogy elkérjék ezt a levelet.


(TASR/para)