Nemcsak mi ugrunk át Magyarországra egyre gyakrabban vásárolni, szomszédaink is néha átlépik a határt egy-két élelmiszerért

2022. november 16. - 12:25 | Külföld

Arról a jelenségről már mi is többször írtunk, hogy a Szlovákiában élők szívesen ugranak át Magyarországra pár ársapkás termékért. Most a Boon.hu készített egy összeállítást arról, hogy a magyarországiak milyen szolgáltatásokat szeretnek igénybe venni Szlovákiában.

Nemcsak mi ugrunk át Magyarországra egyre gyakrabban vásárolni, szomszédaink is néha átlépik a határt egy-két élelmiszerért
Fotó: TASR

A lap több kelet-magyarországi község polgármesterével is készített interjút, amiből az derül ki, hogy a szlovákiaiak legtöbbször az ársapkás termékekért utaznak át a határon, míg a Magyarországon élőknek sokszor azért kell átjönniük, mert a bevezetett ársapkák miatt áruhiány alakult ki.

Becse Csaba, Hidasnémeti polgármestere például azt nyilatkozta, hogy már az olyan nagyvárosokban, mint Miskolc, sem kapni árstopos kristálycukrot vagy tejet.

Mikola Gergely, Encs város polgármestere szerint az üzletek forgalmának nem egészen a felét a külföldi vásárlók teszik ki, akik nemcsak a hatósági áras étolajat vagy kristálycukrot keresik, hanem szinte minden élelmiszert. A polgármester azt is megjegyzi, hogy a határ menti vásárlók az elektronikai cikket árusító üzletben, a műanyagboltban és a gazdaboltokban is szívesen megfordulnak.

Mikola szerint az encsiek az áruhiány miatt inkább elmennek Szlovákiába,

és vesznek egyszerre 10-12 kiló kristálycukrot, és mivel az étolajból is csak olyat lehet vásárolni Encsen, ami nem tartozik az árstopos körbe, legtöbbször azt is hozznak a szomszédos országból.

Hidvégardó polgármester, Tirpák László úgy nyilatkozott a Boonnak, hogy:

"Szlovákiából jönnek élelmiszerért, de nem vásárolnak egyszerre hatalmas mennyiséget, csak annyit, amennyi a napi szükséglet. A hatósági áras termékekből nyitás után még kapni, de fél óra alatt elfogynak."

A falu első emberének elmondása szerint: "Szlovákiából nagyon sokan vették igénybe a postai szolgáltatásunkat is, mert jobban megérte nekik innen feladni valamit Szlovákiába, vagy iderendelni valamit és itt felvenni. Azonban a postánkat bezárták."

Megtudtuk: a magyar oldalon élők is szívesen átautóznak Szlovákiába. Ott olcsóbbak egyes üdítőitalok, szeszes italok egyéb termékek.


(Boon.hu)