Nemcsak a rendőrök, hanem a családtagjaik magánéletére is hatással van, hogy az uniformison ott a nevük

2021. augusztus 26. - 13:13 | Belföld

Ezzel érvel a belügyminisztérium a névkitűző kötelező viselésének eltörlése kapcsán.

Nemcsak a rendőrök, hanem a családtagjaik magánéletére is hatással van, hogy az uniformison ott a nevük
Fotó: TASR - illusztráció

A Szlovák Belügyminisztérium múlt héten tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a rendőrségről szóló törvénymódosítást. Ha a parlament ebben a formában elfogadja a tervezetet, akkor megszűnik a névkitűző kötelező viselése az egyenruhán.

A minisztérium azzal magyarázza ezt a változtatási szándékot, hogy "intézkedéskor számos esetben ócsárolják, fenyegetik" a rendőröket, de nemcsak őket, hanem a családjukat is.

„A kötelezettség eltörlése biztosítaná nemcsak a rendőrök, hanem a családtagjaik magánéletének tiszteletben tartását is” – áll a belügyminisztérium indoklásában.

A rendőröknek 2003 óta kell kötelezően névkitűzőt viselniük. A környező államok közül egyedül Szlovákiában van erre vonatkozó kötelezettség.

A névkitűző viselését már több alkalommal is bírálták a rendőri szakszervezetek, ezért a mostani törvénymódosítási javaslatot pozitívan értékelik.

A Rendőri Szakszervezet (OZP) alelnöke, Marián Mikula elmondta, ezek a támadások – amelyeknek gyakran a közösségi háló ad teret – elérték a rendőrök magánszféráját.

„A helyzet a járvány második hullámának idején csúcsosodott ki, amikor az ismétlődő korlátozások miatt az emberek egyre idegesebbek lettek és ezáltal nőtt a rendőrök elleni támadások száma is” – fogalmazott.

Az alelnök hozzátette, a névkitűzők korrupcióellenes célját másképp is el lehet érni, ezt pedig külföldi példák is bizonyították már.

A rendőrségről szóló törvénymódosítás rendelkezik a rendőrség általános struktúrájáról, illetve szabályozza a kényszerítő eszközök alkalmazását és az egyéb jogosultságokat az élet, az egészség és a vagyon védelme során. A módosítás értelmében az intézkedő hatósági személy sértegetése kihágásnak minősülne.


(TASR)