Némely külföldieknek és az adósoknak is jár az oltás Szlovákiában

2021. április 14. - 09:59 | Belföld

Ettől a héttől lépett hatályba az a törvénymódosítás, amely lehetővé teszi, hogy némely külföldiek és azok a személyek is beoltathassák magukat a koronavírus-fertőzés ellen, akiknek adósságuk van az egészségbiztosítójukkal szemben.

Némely külföldieknek és az adósoknak is jár az oltás Szlovákiában
Fotó: TASR

Zuzana Eliášová egészségügyi minisztériumi szóvivő ennek kapcsán kifejtette, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű csoportok, mint például a hajléktalanok számára is elérhetővé akarták tenni az oltásokat.

Emellett azok a külföldiek is igényelhetik az oltást Szlovákiában, akik egészségügyi biztosítást fizetnek itt. Az EU valamely tagállamának olyan polgárát is beolthatják Szlovákiában, aki nem rendelkezik itt regisztrált tartózkodással, viszint ún. S1-es regisztrált nyomtatvánnyal igen. "Ez azt jelenti, hogy bármely egészsébiztosítónál regisztrálni kell ezt az S1-es nyomtatványt, a biztosító aztán kérvényezi az EU-s igazolvány kiadását, azzal jelentkezhet az oltásra a külföldi személy" - jegyezte meg.

Pillanatnyilag olyan harmadik (EU-n kívüli) országok polgárai nem igényelhetik az oltást nálunk, akik nem fizetnek Szlovákiában biztosítást.

(Čas.sk)