Némelyek óvatosan, mások egyértelműen fogalmaznak a plagizáló Boris Kollárról, Matovič viszont rég nem volt ilyen néma

2020. június 24. - 14:59 | Belföld

Egymástól eltérő véleményeket fogalmaznak meg a koalíció képviselői és miniszterei Boris Kollárról, a parlament elnökéről, aki a Denník N szerint egy 52%-ban lemásolt diplomamunkának köszönheti titulusát.

Némelyek óvatosan, mások egyértelműen fogalmaznak a plagizáló Boris Kollárról, Matovič viszont rég nem volt ilyen néma
Boris Kollár (Fotó: TASR)

Kapcsolódó cikk:

Boris Kollár nem mond le, szerinte csak 24,45 százalékos egyezést mutat a diplomamunkája

Ján Mičovský (OĽaNO) földművelésügyi miniszter már korábban reagált, szerinte Boris Kollárnak távoznia kellene a parlament elnökének székéből.

Hasonló a véleménye Ondrej Dostálnak (SaS/OKS), aki a Facebookon ugyanezt írta, azzal érvelve, hogy a második legfőbb közjogi méltóság posztját nem szabadna olyan személynek betöltenie, aki főiskolai diplomáját plágium révén szerezte. "Ez nemcsak szégyen az ő, a pártja, a kormánykoalíció vagy az egész ország számára, hanem legfőképp igazságtalan mindazokkal szemben, akik becsületes munkával, csalás nélkül írták meg a záródolgozataikat és szerezték meg a diplomáikat" - jegyezte meg.

Miroslav Kollár (Za ľudí) elvárja, hogy a kormányprogramban foglaltakat betartsák, és a csalás útján szerzett titulusokat visszavonják. "Új vagyok ugyan a politikában, de csodákra nem számítok. Azt viszont igen, hogy betartsuk azokat a pontokat, amelyeket beleírtunk a kormányprogramba, amit pedig Boris Kollár is aláírt" - reagált szintén a Facebookon. Figyelmeztetett, hogy a kormányprogram tartalmazza az akadémiai etika betartásának támogatását, a csalás útján szerzett titulusok visszavonására vonatkozóan is.

Hangsúlyozta, hogy a kormánynak ügyelnie kell a szakmai ismeretek, készségek, az alkotókészség fejlesztésére, az etikus viselkedésre és a felelősségvállalásra is. Miroslav Kollár úgy véli, hogy ha ez ügyben semmi nem történik, akkor "elveszítjük a jogot arra, hogy az emberek szemébe nézzünk és öntelten állítsuk, hogy jobbá tesszük az életüket."

A Za ľudí pártként is megnyilvánult, és amellett foglalt állást, hogy ha Boris Kollár nem magyarázza meg hitelt érdemlően a történteket, akkor politikailag felelősségre kell vonni. A párt nem kívánja tolerálni a plágiumot és a csalást az egyetemi záródolgozatoknál, és ahogy Andrej Danko korábbi SNS-es házelnök, úgy Boris Kollár esetében is elvárják, hogy magyarázatot adjon a cselekményre. Felszólították egyúttal Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi minisztert, hogy az akadémiai közeggel együtt olyan intézkedéseket foganatosítsanak, melyek révén javítható az ellenőrzés minősége, és már a szakdolgozatok kidolgozásakor fény derüljön az ilyesmire.

Milan Krajniak

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter még a kormány szerdai ülése előtt azt mondta, hogy szerinte a párt- és házelnök már kellően megmagyarázta a dolgot, és felhívta a figyelmet arra, hogy Kollár diplomamunkája megfelelt a záróvizsgához.

A kormányülés után azt mondta, hogy Kollár munkáját nem lehet Andrej Dankóéhoz hasonlítani, és ha valakit a végzős egyetemista konzulensének választ, akkor evidens, hogy egyetért a nézeteivel és adott esetben idézi is őt, mint azt Kollár tette Jozef Minďáš esetében, aki egyébként a szakolcai Közép-Európai Főiskola rektora, ahol Kollár diplomát szerzett. Minďáš hátterére viszont az OĽaNO-s Ján Mičovský is már felhívta a figyelmet.

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter nem kívánt nyilatkozni az ügyben, mondván, nem rendelkezik kellő információkkal. Hasonlóan nyilatkozott Roman Mikulec (OĽaNO) belügy- és Natália Milanová (OĽaNO) kulturális miniszter is, utóbbi azonban hozzátette, hogy ha valaki az ő diplomamunkáját szeretné ellenőrizni, attól nem tartana, hogy hiányosságokat talál.

Branislav Gröhling

Branislav Gröhling a szerdai kormányülésről kifele jövet elmondta, hogy Boris Kollárt egyenes embernek ismeri, aki nem szokott kitérni az ilyen dolgok elől.

"Bízom benne, hogy szokásához híven kellő magyarázatot tud adni és levonja a felelősséget" - fogalmazott. Az újságírók konkrét kérdéseire a munkával kapcsolatban viszont nem kívánt reagálni.

Elmondta ugyanakkor, hogy megbeszélt egy találkozót Kollárral, emellett elrendelt egy vizsgálatot a Közép-Európai Főiskolán.

Nem nyilatkozott ugyanakkor még az ügyben Igor Matovič miniszterelnök, aki viszont pénzügyminisztere, Eduard Heger szavai szerint ma találkozik a parlament elnökével.

(TASR/Denník N)