A német és osztrák cégek többsége tavalyhoz képest derűlátóbb Szlovákia gazdasági helyzetével kapcsolatban

2022. május 31. - 13:44 | Belföld

A tavalyi 8-ról 18 százalékra nőtt azoknak a külföldi vállalatoknak az aránya, amelyek pozitívan értékelik a jelenlegi gazdasági helyzetet Szlovákiában, és 24-ről 16 százalékra csökkent azoké, amelyek negatívan ítélik meg – derül ki a Szlovák–Német Kereskedelmi és Iparkamara (SNOPK) idei felméréséből, amelyben Szlovákiában tevékenykedő 75, túlnyomóan német és osztrák vállalatot kérdeztek meg.

A német és osztrák cégek többsége tavalyhoz képest derűlátóbb Szlovákia gazdasági helyzetével kapcsolatban
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

„Az eredmény jobb, mint egy éve, amikor Szlovákia lockdown alatt volt” – mondta Markus Halt, a SNOPK szóvivője. A jelenlegi helyzetre ugyan pozitívabban tekintenek a befektetők, a jövőt illetően viszont már nem túl derűlátók. A megszólított vállalatok 59 százaléka számít a helyzet általános romlására, míg az egy évvel ezelőtti felmérésben csak a 28 százalékuk vélekedett így. A felmérést márciusban és áprilisban készítették, így Halt szerint a vállalatok meglátásait befolyásolta az ukrajnai háború is. Ugyanakkor a válaszadók mindössze 35 százaléka számít arra, hogy saját cégében romlik majd a gazdasági helyzet.

Halt szerint jó hír, hogy az összes cég, amely jobb eredményeket vár, tervez befektetéseket és vesz fel új alkalmazottakat. A vállalatok 29 százaléka számít a munkapozíciók növekedésére, csökkenésre pedig 17 százalékuk. A maradék 53 százalék nem tervez változásokat az alkalmazottak számít illetően. A cégek majdnem harmada (32 százalék) tervez nagyobb befektetéseket, mint tavaly, 44 százalékuk pedig tartani kívánja a befektetések arányát a tavalyihoz képest.

A külföldi vállalatok az egyre növekvő energia- és nyersanyagárakban, valamint a munkaerőhiányban látják a legnagyobb kockázatot. Szlovákia a szakemberek elérhetőségét illetően a legrosszabb értékelést kapta – az egytől ötig terjedő skálán, ahol az öt a legrosszabb értékelés, a vállalatok 3,88-as pontszámot adtak. A második legrosszabb minősítést (3,64) a cégek állami és uniós támogatási forrása kapta. Hagyományosan Szlovákia EU-s tagsága kapta a legjobb értékelést.

A felmérés szerint a megkérdezett vállalatok 80 százaléka újfent Szlovákiát választaná befektetési célpontként.


TASR/para