A német kancellár az orosz elnököt bírálta az ENSZ BT ülésén

2023. szeptember 21. - 08:22 | Külföld

Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnököt bírálta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai ülésén.

A német kancellár az orosz elnököt bírálta az ENSZ BT ülésén
Fotó: TASR/AP - Frank Franklin II

"Borzasztóan egyszerű oka van annak, hogy tart a szenvedés Ukrajnában és mindenhol a világban: Oroszország elnöke meg akarja valósítani imperialista tervét szuverén szomszédja, Ukrajna elfoglalására" - hangoztatta a német szociáldemokrata politikus első beszédében az ENSZ BT-ben.

Felszólította Putyint, hogy tegyen eleget az ENSZ-közgyűlés felhívásának, és vonja ki csapatait Ukrajnából, véget vetve ezzel a háborúnak. "Máig nem érkezett erre válasz. Semmi sem szól ma hangosabban, mint Oroszország hallgatása válaszul erre a globális békefelhívásra" - mondta Scholz.

Az ENSZ Közgyűlése 193 tagállamból 141 támogatásával és 32 tartózkodással februárban fogadott el olyan határozatot, amelyben az orosz csapatok kivonását követelte Ukrajnából.

A német kancellár azzal is vádolta Oroszországot, hogy szándékosan több millió tonna gabonától és műtrágyától fosztotta meg a globális piacot. "Oroszország szándékosan támad magtárakra és kikötői infrastruktúrára, illetve egyoldalúan felmondta a fekete-tengeri gabonakezdeményezést, ezzel súlyosbítva a szegénységet és az élelmezés helyzetét szerte a világban" - emelte ki Scholz.

A német vezető újfent óva intett az ukrajnai konfliktus látszatmegoldásától. "Béke szabadság nélkül elnyomást jelent. Béke igazságosság nélkül kényszer" - húzta alá.

"Minél határozottabban szállunk síkra egy igazságos békéért, minél egységesebbek vagyunk az orosz agresszió elítélésében, annál hamarabb fog véget érni ez a háború" - fűzte hozzá.

MTI


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: