A német nyomozók szerint Kaliňák nyakig benne volt az emberrablásban

A berlini Kerületi Bűnügyi Hivatal állítása szerint „szinte minden kétséget kizáróan” szlovák kormánygéppel hagyta el a schengeni övezetet és tért vissza a hazájába a vietnámi expolitikus és vállalkozó, Trinh Xuan Thanh, akit tavaly július 23-án raboltak el Németországban.

A német nyomozók szerint Kaliňák nyakig benne volt az emberrablásban
Robert Kaliňák (Fotó: TASR)

Erről a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napilap számolt be elsőként hétfőn.

A német nyomozók tájékoztattak egy találkozóról is a vietnámi belügyminiszter, To Lam és az akkori szlovák belügyminiszter, Robert Kaliňák között, melynek véleményük szerint egyetlen célja volt:

„Trinh urat viszonylag problémamentesen kijuttatni a schengeni övezetből és Vietnámba vinni.”

Szerdán, július 25-én ítélték el Berlinben a 47 éves, vietnámi Long N.H.-t, akit tavaly augusztus 12-én vettek őrizetbe Csehországban, és akit még ugyanebben a hónapban kiadtak Németországnak. A férfit három év és 10 hónap szabadságvesztésre ítélték. A vádlott tudott a vietnámi titkosszolgálat emberrablási tervéről, de nem tartozott az emberrablás irányítói közé. A bíróság bűnösnek mondta ki őt személyi szabadság korlátozásának elősegítése és idegen titkosszolgálattal való együttműködés ügyében. A féri Prágában három gépkocsit bérelt, melyek közül az egyiket felhasználták Berlinben az emberrabláshoz.


Kapcsolódó cikk: Kaliňák mossa kezeit, ő tiszta, mint a patyolat


A német szövetségi ügyészség az ügyet államilag szervezett emberrablásként kezelte. Az elrabolt vállalkozót, aki korábban politikai menedékjogért folyamodott Németországban, a hazájában azóta kétszer is életfogytiglanra ítélték korrupció és hűtlen kezelés miatt.

Az ügyben Szlovákiában is vizsgálat indult, a vietnámi nagykövet azonban cáfolta, hogy az illetőt Szlovákia területén keresztül szállították volna vissza Vietnámba.

Pellegrini a németeket hibáztatja

Ráadásul Peter Pellegrini kormányfő szerint sem a szlovák titkosszolgálat (SIS), sem a Katonai Hírszerzés nem tudott arról, hogy Szlovákia bármiféleképpen együttműködött volna a vietnámi vállalkozó elrablásában.

„A hírszerzésünk máig nem rendelkezik olyan információkkal, amelyek azt támasztanák alá, hogy bármely szlovákiai szervezet részt vett volna az emberrablásban, vagy hogy a vietnami féllel bármilyen módon együttműködött volna” – tette hozzá. Ugyanakkor emlékeztetett: ha a német fél rögtön tájékoztatta volna a nemzetközi intézményeket az emberrablásról, amelyet a biztonsági kamerák is rögzítettek, akkor a szlovák hatóságok is körültekintőbbek lehetettek volna.

„Még az illető Európai Unióból való állítólagos távozása vagy elhurcolása napján sem tudott senki arról, hogy mi történt. Itt szerintem a német fél hibát követett el”

– mondta Pellegrini.

Lučanský együttműködik

Az országos rendőrfőkapitány, Milan Lučanský kijelentette: "A vietnámi állampolgár elrablásával összefüggésben a szlovák rendőrség eddig mindenben együttműködött a német hatóságokkal, és minden kérést teljesített."

A rendőrfőnök azután nyilatkozott újságíróknak az ügyről, hogy kedden délelőtt találkozott Andrej Kiska köztársasági elnökkel. Az államfő számon kérte az ügyet Lučanskýn, és utóbbi elmondása szerint elégedetlenségét fejezte ki a szlovák rendőrség eljárásával összefüggésben.

A rendőrfőnök arról is tájékoztatott, hogy a következő napokban vagy hetekben találkoznak a német féllel. A találkozón Lučanský is jelen lesz.

Arra a kérdésre, hogy a szlovák rendőrségnek nem kellett volna-e önálló vizsgálatot indítania, a rendőrfőnök azt válaszolta, hogy a szlovák rendőrök együttműködtek a német kollégákkal. Hozzátette: Szlovákiában egyelőre nem folyik büntetőeljárás, de mindent megtesz azért, hogy kivizsgálják az ügyet, és hogy ne az ne traumatizálja tovább a társadalmat.

Lučanský egyben hangsúlyozta, hogy az emberrablás Szlovákián kívül történt. Hozzátette: neki nincs információja arról, hogy a vietnámi férfi a pozsonyi (Bratislava) repülőtéren szállt volna fel egy szlovák kormánygépre.

(TASR/parameter)