A németek háromnegyede feleslegesnek tartja az óraátállítást

2023. március 23. - 15:55 | Külföld

A németországi lakosság mintegy háromnegyede feleslegesnek tartja és abbahagyná az óraátállítást - derült ki a német Forsa közvélemény-kutató intézet által a vasárnapi óraátállítás apropóján készült reprezentatív felmérésből.

A DAK Gesundheit nevű egészségbiztosító által megrendelt, ezer fős mintán készült felmérés rámutatott, hogy a német lakosság egynegyedének már legalább egyszer egészségi problémákat okozott az óraátállítás, közülük minden másodiknál egy hétig is elhúzódtak ezek a tünetek.

Az óraátállítás után legtöbben fáradtságra és levertségre panaszkodnak, de többen alvászavarokkal és koncentrációs nehézségekkel is küzdenek.

Arra a kérdésre, hogy a téli vagy a nyári időszámítást preferálják-e jobban, a válaszadók fele - túlnyomórészt a dolgozó emberek - az utóbbira szavazott. Mindössze 37 százalék részesíti előnyben az egyébként "eredeti", téli időszámítást.

Németországban 1980-ban, az akkor kirobban olajválság miatt, energiaspórolás céljából vezették be a nyári időszámítást. A téli időszámítást Európa-szerte most vasárnap ér véget: hajnali kettőről három órára kell átállítani az órákat, így egy órával kevesebbet alszunk.

Az Európai Parlament 2019 tavaszán támogatta az óraátállítás megszüntetését célzó európai bizottsági javaslatot. A kezdő dátumot akkor az eredeti kezdeményezés szerint 2019 helyett 2021-ben határozta meg, azóta azonban a tagállami egyeztetések elhúzódása és egyéb akadályok miatt egyik soros elnökség sem vette napirendjére a kérdést.


(MTI)

Címkék: óraátállítás