Németország függetlenné vált az orosz földgáztól

2023. március 6. - 16:38 | Külföld

Németország alig egy év alatt megteremtette a függetlenséget az orosz földgáztól - jelentette ki Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter hétfőn.

Németország függetlenné vált az orosz földgáztól
Illusztrációs felvétel (TASR)

A Zöldek politikusa a Berlin melletti Meseberg kastélyban - a szövetségi kormány vendégházában - tartott kétnapos kihelyezett kormányülést záró tájékoztatón felidézte, hogy 2022 elején Németország még 55 százalékban orosz forrásból fedezte a földgázszükségletét.

Alig egy év elteltével ez a függőség teljesen megszűnt, legfeljebb a cseppfolyósított földgázt (LNG) fogadó külföldi terminálokról Németországba továbbított földgázban lehet némi "orosz molekula", és német vállalatok már egyáltalán nem vásárolnak orosz gázt - mondta.

A váltást azért kellett végrehajtani, mert az Ukrajna ellen háborúzó orosz elnök, Vlagyimir Putyin a kínálat "mesterséges szűkítésével" rákényszerítette az országot - tette hozzá az alkancellár.

Az orosz szállítások elmaradása miatt súlyos gondoktól, ellátási nehézségektől kellett tartani, de mindezt sikerült elhárítani, ami "gigantikus teljesítmény" - fogalmazott Robert Habeck.

Mint mondta, a válságot nem csupán új beszerzési források bevonásával és az infrastruktúra bővítésével, az ország első három LNG-termináljának felépítése révén sikerült elkerülni, hanem a háztartások és a vállalatok szolidaritása is kellett hozzá.

A függetlenség "árát mindenki megfizeti", ez mutatkozik meg a magas inflációban és az energia drágulásában is, de a következő fűtési szezonra már nyugodtabban lehet készülni. A tárolók ugyanis az egy évvel korábbi 20 százalék körüli szinttel szemben 60 százalék körüli töltöttséggel zárják a telet, és lehetségesnek látszik, hogy újabb nagymértékű áremelkedés nélkül töltsék fel őket - fejtette ki a miniszter, rámutatva, hogy a földgáz világpiaci ára a megawattóránkénti 50 euró körüli, vagyis az Ukrajna elleni orosz háború előtti szintre süllyedt.

(1/3) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: