Németországba szállítják a megmérgezett orosz ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt

2020. augusztus 21. - 07:08 | Külföld

Orvosi repülőgép indult Nürnbergből Omszkba péntek hajnalban, hogy Németországba vigye a feltehetően megmérgezett Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust - írja a Bild német lap.

Németországba szállítják a megmérgezett orosz ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt
Fotó: AP

Jaka Bizilj filmproducer a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy a gépen orvosi csoport utazik, és ha a politikus szállítható állapotban van, akkor már várhatóan pénteken Berlinbe viszik. Bizilj közlése szerint a szállítás és a gyógykezelés költségeit magánadományokból fedezik.

Angela Merkel német kancellár korábban azt mondta: országa kérésre kész orvosi segítséget nyújtani az ellenzéki politikusnak.

Navalnij csütörtökön került kórházba Omszkban. Orvosai szerint kómában van. Szóvivője meggyőződése szerint a politikus mérgezés áldozata lett. Állapotáról részleteket nem tudni. Egyik kezelőorvosa csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Navalnij állapota "komoly, de stabil", és ő sem zárta ki a mérgezés lehetőségét.

A jogi végzettségű, 44 éves Alekszej Navalnij az orosz parlamenten kívüli ellenzék legismertebb képviselője. A 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson pedig meglepetésre a második helyen futott be. Az elmúlt években több országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett. Több nem engedélyezett megmozdulás miatt elzárásra ítélték.

A 2018-as elnökválasztáson Navalnij megpróbálta Vlagyimir Putyin kihívójaként pozícionálni magát, ám a Központi Választási Bizottság - a függőben lévő büntetéseire hivatkozva - elutasította jelöltként történő bejegyzését.

MTI