Németországi munkát ígértek fiataloknak, a külföldre utazás viszont rémálommá vált

2019. január 25. - 14:51 | Régió

Két személy koldulásra kényszerítése miatt emberkereskedelemmel gyanúsítják a 45 éves rimaszombati Gustáv B.-t.

A gyanú szerint egy 20 és egy 24 éves férfinek jól fizető állást ígért Németországban, ahol azonban koldulásra és élő szoborként való pénzgyűjtésre kényszerítette őket – tájékoztatott Denisa Baloghová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

„A férfi heti 300 eurót ígért takarításért Neustadtban. Egy ilyen vonzó ajánlattal könnyű volt elcsábítani a sértetteket, de a helyszínen minden máshogy ment. Nem takarítaniuk, hanem koldulniuk kellett, élő szoborként. Megkapták a kellő öltözéket, festéket, a férfi pedig ügyelt rá, nehogy megszökjenek" – magyarázta Baloghová.

Rendőrségi értesülések szerint a férfi az összekoldult pénzt elvette tőlük, és egy autóban kellett aludniuk, sőt, volt, hogy sokáig enni sem kaptak. „Azért, hogy fellelkesítse őket, azt mondogatta nekik, hogy nincs más munka, és hogy ők ketten az ő vasemberei" – tette hozzá Baloghová. Amikor a gyanúsított ételt ígért a koldulásért, elutasították. Végül aztán a két férfinak sikerült megszöknie, visszatértek Szlovákiába, ahol azonban a gyanúsított a nyomukra bukkant és megtámadta őket. A gyanú szerint egy vascsővel ütötte karon az egyik, bordán a másik férfit. Kiabált velük, és azzal fenyegetőzött, hogy megöli őket, ha nem koldulnak neki továbbra is.

A gyanúsítottat emberkereskedelem bűntette miatt négytől tíz évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti, emellett magánlaksértésért háromtól nyolc évig terjedő büntetést kaphat. Az eljárást a határ- és idegenrendészet illegális bevándorlás elleni nemzeti egységének nyomozója kezdeményezte.

Az esettel kapcsolatban Baloghová megjegyezte, hogy az emberkereskedelem olyan bűncselekmény, amely során az áldozatot önként vagy erőszakkal egy másik helyre, leggyakrabban külföldre juttatják. „Itt aztán gyárakban, építkezésen vagy házaknál való munkára, prostitúcióra, koldulásra, bűncselekmények elkövetésére, házasságkötésre vagy szervkereskedelemre kényszeríthetik az áldozatot. A sértettek sokszor embertelen körülmények között élnek, gyakran fogva tartják, zsarolják, bántalmazzák és ingyen dolgoztatják őket" – magyarázta a szóvivő.

A szóvivő felhívta az áldozatok figyelmét, hogy szükség esetén hívják a 112-es számot vagy értesítsék a rendőrséget, a szlovák nagykövetséget vagy a konzulátust. Az emberkereskedelem áldozatainak létrehozott Nemzeti Segélyvonal hívószáma 0800 800 810.


(TASR)