Nemhogy fejlesztésre, de karbantartásra se futja a vízügyi vállalatoknak, milliárdokra van szükségük

2022. szeptember 22. - 14:44 | Belföld

A vízügyi vállalatoknak sürgős szükségük lenne uniós támogatásokra, különben nemhogy fejlesztésre, de karbantartásra se futja – jelentették ki a Nyugat-Szlovákia Vízgazdálkodási Vállalat (ZSVS) vezetői Boris Kollár (Sme rodina) házelnökkel tartott nyitrai megbeszélésükön.

Nemhogy fejlesztésre, de karbantartásra se futja a vízügyi vállalatoknak, milliárdokra van szükségük
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Tájékoztatásuk szerint a vízügyi vállalatoknál már rég milliárdos fejlesztéseket kellett volna végrehajtani, a gond az, hogy ezekre nem kaphatnak támogatást az uniós alapokból. Ugyanis magáncégeknek számítanak, holott önkormányzati tulajdonba tartoznak.

„512 részvényesünk van, a régióbeli települések és városok. Felfoghatatlan, hogy a 21. században csak a Lévai járásban 27 olyan település van, amely nincs rácsatlakoztatva a vezetékes ivóvízrendszerre” – jelentette ki Klein Ottokár, a ZSVS igazgatótanácsának elnöke.

Hozzátette, a vízügyi vállalatoknak a karbantartáshoz és a fejlesztéshez is szükségük lenne pénzre.

„Több városban és településen 50, 60, 70 éves a vezetékrendszer. Most körülbelül 3,3 milliárd euró kellene az infrastruktúra felújítására, és csak a ZSVS-nél, a többi társaságról még nem is beszéltünk” – hangsúlyozta Klein.

Szavai szerint segítene a helyzet megoldásában, ha uniós pénzekre pályázhatnának vagy a helyreállítási alapból kapnának támogatást. Kollár segítséget ígért a találkozón.

„Beszélek Veronika Remišová miniszterelnökkel, hogyan lehetne megoldani a helyzetet. A vízügyi társaságokat magáncégeknek tekintik, pedig önkormányzati tulajdonban vannak, és komoly összegekre lenne szükségük az uniós alapokból vagy a helyreállítási tervből. Változtatni kellene a helyzeten az Európai Unióval folytatott megbeszéléseket követően, hogy a vízügyi társaságok átfogó módon kezelhessék a problémákat, ne pedig külön-külön minden kis település” – jelentette ki Kollár.

Kapcsolódó cikk:

(TASR)