Nemi erőszaknak minősítette az indiai legfelsőbb bíróság a kiskorúakkal létesített szexuális kapcsolatot

Nemi erőszaknak minősítette az indiai legfelsőbb bíróság szerdán a kiskorúval létesített szexuális kapcsolatot, attól függetlenül, hogy arra házasságban, vagy azon kívül kerül sor.

Ezzel bezárult egy jogi kiskapu, amely lehetővé tette a kiskorú házastársat választóknak, hogy elkerüljék a felelősségre vonást. A nemi erőszakra vonatkozó indiai jogszabályok eddig nem vonatkoztak a házasságban élő párokra, ami azt jelentette, hogy a kiskorú fél beleegyezése nélkül létesített szexuális viszony nem számított bűncselekménynek.

Vezető indiai jogászok üdvözölték a legfelsőbb bíróság döntését, ugyanakkor aggályaikat fejezték ki annak gyakorlati megvalósítása miatt.

"Hiába tiltja törvény a gyerekházasságot, ismerjük a 18 év alatt kiházasított gyerekek számát" - mondta a kérdést a legfelsőbb bíróság elé vivő Vikram Srivastava ügyvéd az NDTV indiai televíziónak.

Annak ellenére, hogy a 18 évnél fiatalabbak a törvény szerint nem léphetnek frigyre Indiában, több millió kiskorút kényszerítenek házasságra általában szegénységben élő, vidéki szülei. Pénzügyi okokon kívül gyakran a család becsületét mossák tisztára így a felek, ha kiderül, hogy a fiatalok házasságon kívül létesítettek szexuális viszonyt.

A legfelsőbb bíróság döntése újabb problémát vet fel a házasságban élő párok közötti nemi erőszakot illetően. Az indiai kormány ellenzi ennek büntetését, mert véleménye szerint erodálná a házasság intézményét.

(MTI)