Nemsokára kiderül, kirúgják-e a gyilkosokat kiszabadító bírót

2015. november 25. - 19:27 | Belföld

Akár ki is rúghatják a Pozsonyi I-es Járásbíróság bíráját, Stanislav Dutkót, akinek hibái miatt ki kellett engedni a börtönből egy barátnőjét felgyújtó férfit, Karol Mellót és egy másik maffiózót is.

Nemsokára kiderül, kirúgják-e a gyilkosokat kiszabadító bírót
Gerrit Jan Kramer és a meggyilkolt Simona

A Pozsony Megyei Bíróság szóvivője, Pavol Adamčiak közölte: a Pozsonyi I-es Járásbíróság elnöke, Eva Fulcová szerdán elküldte javaslatát a Legfelsőbb Bíróság illetékes szenátusának, melyben kezdeményezi, hogy Dutko ellen fegyelmi eljárás induljon. Fulcová egyben azt indítványozza, hogy a nem először hibázó bírót hívják vissza posztjáról, azaz rúgják ki a bíróságról.

A holland Jan Kramer Gerritet életfogytig tartó szabadságvesztés fenyegeti, amiért 2015 novemberében Széplak utcai lakásában (Pozsony) megverte majd felgyújtotta 25 éves barátnőjét, Simonát, de a bíró hibája miatt október végén kiszabadult a börtönből.

Stanislav Dutko "elfelejtette" a felettes megyei bíróság rendelkezésre bocsátani a holland férfi panaszát, melyet vizsgálati fogságának meghosszabbításával kapcsolatban tett.

Dutko egyébként meghosszabbította a vizsgálati fogságot, de a vádlott fellebbezését csak a döntése utáni 27. napon kézbesítette a felettes szervnek - ugyanakkor, amikor lejárt a vizsgálati fogság. Így a hatályos jogszabályok alapján Gerrit Jan Kramer szabadlábra került.

A holland hajóskapitány egyelőre nem lógott meg az igazságszolgáltatás elől, megjelent az ügy november 5-i, csütörtöki tárgyalásán. "Nem vagyok bűnös. Élek azzal a jogommal, hogy nem teszek vallomást" - jelentette ki a bíróságon.

Stanislav Dutko 17 éve bíró, és hibáiból kifolyólag már több veszélyes bűnöző is szabadlábra került.

Ő volt például az, aki akkor döntött Karol Mello vizsgálati fogságba helyezéséről, amikor a számos gyilkossággal gyanúsított férfi már előzetesben volt, és már vádat emeltek ellen. A bíróságnak így nem volt más választása, mint szabadon engedni a maffiózót, aki azóta Belize-ben éli életét. A bírót akkor hat hónapig tartó 50 százalékos fizetésmegvonással büntették felettesei.

Később Dutko hibájából került szabadlábra Jozef Bajnoci, aki ketaminnal kábított el, majd megerőszakolt egy lányt. Akkor Dutko hasonló hibát vétett, mint a holland hajóskapitány ügyében, és a Mello-ügyhöz hasonlóan akkor is 50 százalékos fizetésmegvonással büntették.

Szintén Dutko engedte szabadon gyanús körülmények között Martin Rácot, aki a vád szerint egy autótolvaj-bandát vezetett. Akkor felettesei úgy döntöttek, hogy a bíró nem követett el hibát.

(para)