A Nemzet-Közti Magyar Fotószalon című tárlat csodaszép fotói díszítik a dunaszerdahelyi Gallery Nova kiállítótermeit

2019. október 5. - 20:45 | Kultúra

A Magyar Fotóművészek Világszövetsége jóvoltából csodaszép fotók kaptak helyet a dunaszerdahelyi Gallery Nova kiállítótermeiben. A XIX. Nemzet-Közti Magyar Fotószalon című pályázaton kiválasztott alkotásokból 44 darab kapott helyet a galéria falain.

A Nemzet-Közti Magyar Fotószalon című tárlat csodaszép fotói díszítik a dunaszerdahelyi Gallery Nova kiállítótermeit
Fotók: a szerző- További felvételekért kattints!

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján a Csallóközi Népművelési Központ egyik munkatársa, Dagmar Madarásová üdvözölte a megjelenteket. Elsőként Gútay László, dunaszerdahelyi városi képviselő, a nagymegyeri művelődési központ igazgatója szólalt fel, aki a Nagyszombati Önkormányzati Kerület, a Csallóközi Népművelési Központ és a Magyar Fotóművészek Világszövetsége nevében köszöntötte az érdeklődőket.

„Nagy megtiszteltetés a számunkra, hogy az előző évekhez hasonlóan idén is nagyon gazdag, tarka, színes témájú felvételekből készített vándorkiállítás fotóit tekinthetjük meg városunkban, a Magyar Fotóművészek Világszövetsége jóvoltából. E szövetség összefogja és képviseli az anyaországi és határon túli magyar és magát magyarnak valló fotóművészeket, akiket csak egy határ választ el, de közös a történelmük, a nyelvük, azonos a társadalmi berendezkedésük és hasonlóan gondolkodnak a minket körülvevő eseményekről. Ezen felül gondolataikat, érzéseiket, a világról alkotott véleményüket mindannyian a fényképezőgép lencséjének segítségével, a képi megjelenítés eszközével mutatják meg”- hangzottak el Gútay László szavai.

Nagy Tivadar, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének alelnöke büszkén jelentette, hogy az idén már tizenkilencedik alkalommal kerülhet sor a kiállításra, melyben több felvidéki tag munkái is láthatók. Az alelnök elárulta, ezúttal öt kategóriában lehetett nevezni. A fotósok a hagyományos – általános színes, monokróm kategóriában, II. Rákóczi Ferenc fejedelemmé választásának 315. évfordulója kategóriában, a Kárpát-medencei magyar népcsoportok, a természetfotók, valamint a Játszunk kategóriában mérethették meg magukat és felvételeiket.

Nagy Tivadar röviden értékelte a kiállítást.

Szavaiból kiderült, 112 alkotótól csaknem 1500 fénykép érkezett a pályázatra Franciaországból, USA-ból, Kanadából, Romániából, Szerbiából, Magyarországról és Szlovákiából. Ezekből a szakmai zsűri 289-et választott ki bemutatásra, köztük Szlovákiából 6 alkotó 22 fotóját. A dunaszerdahelyi Gallery Nova ebből a válogatásból 36 fotós munkáját, összesen 44 felvételt mutat be. Egy katalógus is készült, amelyben 83 szerzőtől 113 kép szerepel.

Az ünnepélyes megnyitó keretein belül elismeréseket adtak át a sikeres felvidéki pályázóknak. Bronzérmet vehetett át Toldi Zorán Érsekújvárból, Horesnyík Ervin Bajta községéből, továbbá oklevelet kapott Sedliak Pál Martosról.

A Nemzet-Közti Magyar Fotószalon vándorkiállítás, így a budapesti kiértékelését követően, Dunaszerdahely után Komáromban, Léván, Naszvadon, Párkányban és Füleken is megtekinthető lesz. A kiállítás Dunaszerdahelyen október 20-ig látogatható.

SzC