Nemzetek Ligája: A CAS elutasította az ukránok beadványát

2021. március 19. - 15:14 | Sport

Hivatalosan is a másodosztályt jelentő B divízióba került az ukrán labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligájában, miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pénteken közölte: elutasította az ország szövetségének beadványát a Svájc elleni, novemberben elmaradt mérkőzéssel kapcsolatban.

Nemzetek Ligája: A CAS elutasította az ukránok beadványát

A ukránok azért fordultak a CAS-hoz, mert az európai szövetség (UEFA) 3-0-s gólkülönbséggel Svájcnak ítélte a két csapat november 17-re kiírt luzerni találkozóját, amelyet koronavírusos esetek miatt nem lehetett lebonyolítani. A vendégeknél előbb három játékos tesztje hozott pozitív eredményt, majd az újratesztelés során további három futballistánál és egy stábtagnál mutatták ki a fertőzést. A hatóságok azonnal karanténra kötelezték az egész ukrán küldöttséget, amely egy helyi szállodában tartózkodott. Később az UEFA arról tájékoztatta az ukrán szövetséget, hogy a luzerni kanton karanténszabályai miatt nem lehet lejátszani a mérkőzést.

Az ukránok álláspontja szerint ugyanakkor szükségtelen volt a találkozó törlése, mert volt megfelelő számú bevethető játékosuk, ennek ellenére az UEFA fegyelmi bizottsága a svájci csapatnak ítélte a három pontot 3-0-s gólkülönbséggel.

A CAS ítélete szerint az ukránok miatt maradt el a meccs, az UEFA pedig a Covid-19 betegséggel összefüggő protokoll szerint cselekedett. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a vendégcsapat a pandémia áldozata lett, így anyagi kártérítésre - az UEFA vagy a svájci szövetség felé - nem kötelezhető.

A Svájc-Ukrajna találkozó arról lett volna hivatott dönteni, hogy a két gárda közül melyik végez az utolsó helyen a csoportban és esik ki az élvonalat jelentő A divízióból. Az ukránok a harmadik helyen álltak három ponttal megelőzve a sereghajtó svájci válogatottat. A két csapat ukrajnai találkozóján 2-1-es hazai siker született, azaz a 3-0-s megállapított eredménnyel Svájc pontszámban utolérte riválisát, az egymás elleni eredményekkel pedig meg is előzte, így bennmaradt, Ukrajna pedig - immár hivatalosan is - kiesett a másodosztályba.


(MTI)