Nemzetek Ligája: Már tudni kikkel mérkőzik meg a szlovák labdarúgó-válogatott, a magyarok újra együtt a németekkel

2024. február 8. - 19:54 | Sport

A szlovák labdarúgó-válogatott Svédországgal, Azerbajdzsánnal és Észtországgal találkozik a Nemzetek Ligája 2024/2025-ös C-divíziójának 1. csoportjában.

Nemzetek Ligája: Már tudni kikkel mérkőzik meg a szlovák labdarúgó-válogatott, a magyarok újra együtt a németekkel
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A Nemzetek Ligája előző három kiírásában Szlovákia kétszer szerepelt a B csoportban. A legutóbbi harmadik alkalommal (2022/2023-as évben) a 3. helyet szerezte meg a C-divízióban Kazahsztán és Azerbajdzsán mögött, Fehéroroszország pedig a negyedik helyet szerezte meg.

A magyar labdarúgó-válogatott ismét azonos négyesbe került a német csapattal csütörtökön a Nemzetek Ligája 2024/25-ös idényének párizsi sorsolásán. Marco Rossi szövetségi kapitány együttese a sorozat előző kiírásban, illetve a legutóbbi és az idei Európa-bajnokság csoportkörében is összekerült a németekkel. A másik két ellenfél Hollandia és Bosznia-Hercegovina lesz a 3. csoportban.

A magyarok legutóbb nyolcadikként zártak a Nemzetek Ligájában, így a második kalapból várták a sorsolást, majd a legjobbak közül Hollandia mellé húzták ki a válogatottat. Ezt követően a idei kontinensviadalnak otthont adó németek kerültek a magyar érdekeltségű kvartettbe, viszont a feljutók közül nem az Eb-csoportrivális Skóciát kapta a magyar csapat, hanem a bosnyákokat.

Az első két fordulót szeptember 5. és 10. között rendezik, a következő kettőt október 10. és 15. között játsszák le, míg az utolsó két körre november 14. és 19. között kerül sor. Az A divízióban a négy csoportgyőztes a négy csoportmásodikkal találkozik a jövő márciusi, oda-visszavágós negyeddöntőben a 2025. június 4. és 8. között sorra kerülő négyes fináléért. A harmadik helyezettek pedig osztályozót játszanak a másodosztályt jelentő B divízió csoportmásodikjaival, míg az élvonal negyedik, utolsó helyezettjei kiesnek.

Hasonló módon találkoznak egymással a harmadik helyen álló "B-divíziós és a második helyezett C-divíziós csapatok. A C-divízió 4. helyezettjei közül a két legrosszabb csapat egy osztállyal lejjebb kerül, ellenkezőleg, a D-divízió két legjobbja egy osztállyal feljebb. A C-divízió négy helyéről fennmaradó két csapat a rájátszásban találkozik a D-divízió második helyezettjeivel (a D-divízióban 6 csapat van két háromfős csoportra osztva).

A mérkőzések pontos sorrendjét és időpontjait az európai szövetség (UEFA) határozza meg, várhatóan a sorsolás másnapján hozza nyilvánosságra.

A Nemzetek Ligájából ugyan kijutni nem lehet a 2026-os világbajnokságra, de az Nemezetek Ligájával közvetetten mégis megkezdődik az európai selejtezősorozat a két év múlva esedékes csúcseseményre. A 2025-ben sorra kerülő vb-selejtezőkön a 12 csoport győztese kijut majd a vb-re, míg a másodikok pótselejtezőt játszhatnak. Utóbbiakhoz csatlakozik az Nemzetek Ligájából a négy legjobb olyan csoportgyőztes, amelyik a vb-selejtezőkön nem végzett a legjobb kettő között. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországot is magában foglaló A divízió csoportgyőztesei mindenképpen legalább a pótselejtezőben érdekeltek lesznek.

A Nemzetek Ligája 2024/25-ös idényének csoportbeosztása:

A divízió:

1. csoport: Horvátország, Portugália, Lengyelország, Skócia
2. csoport: Olaszország, Belgium, Franciaország, Izrael
3. csoport: Hollandia, MAGYARORSZÁG, Németország, Bosznia-Hercegovina
4. csoport: Spanyolország, Dánia, Svájc, Szerbia

B divízió:

1. csoport: Csehország, Ukrajna, Albánia, Georgia
2. csoport: Anglia, Finnország, Írország, Görögország
3. csoport: Ausztria, Norvégia, Szlovénia, Kazahsztán
4. csoport: Wales, Izland, Montenegró, Törökország

C divízió:

1. csoport: Svédország, Azerbajdzsán, Szlovákia, Észtország
2. csoport: Románia, Koszovó, Ciprus, Litvánia/Gibraltár
3. csoport: Luxemburg, Bulgária, Észak-Írország, Fehéroroszország
4. csoport: Örményország, Feröer-szigetek, Észak-Macedónia, Lettország

D divízió:

1. csoport: Litvánia/Gibraltár, San Marino, Liechtenstein
2. csoport: Moldova, Málta, Andorra

TASR, para/MTI

Címkék: Nemzetek Ligája