Nemzeti bank: jövőre jön a recesszió és az infláció is csúcsokat döntögethet

2022. szeptember 28. - 12:58 | Belföld

Növekedés helyett 1 százalékos gazdasági visszaesést jósol jövőre a Szlovák Nemzeti Bank. Emellett magas, 18 százalékos inflációt, de ha a kormány nem lép gyorsan, akár 22 százalékos os lehet a pénzromlás 2023-ban.

Nemzeti bank: jövőre jön a recesszió és az infláció is csúcsokat döntögethet
Fotó: TASR

Sokat rontott legutóbbi előrejelzésén a Szlovák Nemzeti Bank (NBS), amely szerint jövőre minden valószínűség szerint gazdasági visszaesésre kell számítanunk.

„Feltételezzük, hogy a gazdaságunk jövőre nem fog nőni, recesszióra számítunk, a GDP 1 százalékot csökken” – ismertette a jegybank legfrissebb előrejelzését szerdán Peter Kažimír, az NBS elnöke.

Az 1 százalékos visszaesés komoly változás a negyedévvel ezelőtti előrejelzéshez képest: akkor a jegybank még jövőre is 1,8 százalékos növekedést jelzett.

Az előrejelzés módosítását a növekvő energiaárak, a bizonytalanság a világpiacokon, valamint az orosz-ukrán háború okozta. A jegybank szerint csak abban az esetben lehet növekedésre számítani, ha jövőre a gáz- és villanyáram lakossági ára legfeljebb kétszerese lesz az ideinek. Ha ennél kicsit magasabb, akkor már visszaesésre, és 18 százalékos inflációra kell számítani.

A pénzügyminisztérium ezt az optimistább verziót támogatja.

Az ő előrejelzésük 0,6 százalékos GDP-emelkedést jósol. Azt azonban Juraj Valachy, a Pénzpolitikai Intézet (IFP) igazgatója is elismeri, hogy a 0,6 százalékos növekedés az gyakorlatilag stagnálást jelent.

A jegybank készített azonban egy borúlátóbb előrejelzést is, arra az esetre, ha az energiaárak jövőre jóval magasabbak lennének, mint az idei árak kétszerese.

Ebben az esetben a visszaesés, akár 4 százalékos is lehet, ami megközelíti a legrosszabb COVID-évet, 2020-at, amikor 4,4 százalékkal csökkent a gazdasági kibocsátás.

Az infláció a legrosszabb esetben akár 22 százalékos is lehet 2023-ban, és csak 2024-ben csökkenhet egyszámjegyű szintre.

2024-re 5 százalékos pénzromlást jósol a nemzeti bank.

Egyetlen jó hír, hogy a gazdasági visszaesés ellenére nem számolnak a munkanélküliség jelentősebb növekedésével, az marad a jelenlegi 6-7 százalékos szinten.

- lpj -