Nemzeti kisebbségi hivatalt, kisebbségi jogállásról szóló törvényt és a nyelvi jogok bővítését ígéri a kormány

2020. április 19. - 11:59 | Belföld

Külön fejezetet kaptak a kormányprogramban a nemzeti kisebbségeket érintő tervezett intézkedések. A kormány ígéri, hogy nem fogja megszüntetni vagy korlátozni az eddig megszerzett kisebbségi jogokat, és nem fogad el olyan intézkedéseket, amelyek felgyorsítják kisebbségek asszimilációját. A kabinet vasárnap délelőtt elfogadta a kormányprogramot, amely hétfőn kerül a parlament elé.

Kormány
Fotó: TASR

Törvény a kisebbségek jogállásáról

A dokumentum szerint a kormány el akarja fogadni a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvényt, és mérlegeli egy nemzeti kisebbségi hivatal létrehozását. „A kormány elfogadja a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvényt, mint az egyik olyan eszközt, amely lassítja a nemzeti kisebbségek asszimilációját és mint az Alkotmányból következő kisebbségi jogok érvényesítésének garanciáját” - áll a dokumentumban.

Kormánybiztos helyett hivatal

A nemzeti kisebbségek hivatala a kisebbségi kormánybiztos utódja lehet a kormányprogram alapján, a kormánybiztosi funkció megszűnik. A kormányprogram szerint megszűnik majd a kisebbségi bizottság és annak felettes szerve a kormány kisebbségi, emberi jogi és nemi egyenlőségi tanácsa.

A hivatal az eddigi kormánybiztoshoz hasonló jogköröket kapna, jelentéseket készítene a kisebbségek helyzetéről, ellenőrizné a törvényekben és a nemzetközi szerződésekben előírt kötelezettségek betartását stb. Újdonság viszont, hogy a hivatal nemcsak az őshonos kisebbségekkel, hanem a „számbelileg legjelentősebb, nem őshonos kisebbségek igényeinek” felmérése.

Magyarul két megye hivatalaiban?

A nyelvi jogok bővülését eredményezné, hogy a kormányprogram szerint a kisebbségi nyelvtörvény hatáskörét kiterjesztené a megyékre is, ami azt jelentené, hogy két megyében – Nagyszombat és Nyitra megyékben – hivatali nyelv lehetne a magyar.

Oktatás: színvonaljavítás, új tankönyvek, a szlovák mint „második nyelv”

A kormányprogram törvényben akarja meghatározni a nemzetiségi iskolaügy fogalmát, és nagyobb támogatást ígér az anyanyelven történő oktatásnak. A kisebbségi iskolák támogatása mellett ígéri azon szlovák tannyelvű iskolák működésének támogatását is, amelyek olyan területen működnek, ahol a többségi nemzet van kisebbségben. Elsősorban az oktatás színvonalának javítását szeretnék elérni. Módosítanák a szlovák nyelv oktatását, amelyet mint „második nyelvet” tanítanák a nemzetiségi iskolákban. Modern és aktuális tankönyveket ígér a magyar tannyelvű iskolák számára is.

Marad a Kisebbségi Kulturális Alap

A kisebbségi kultúra legfontosabb támogatási eszközének a Kisebbségi Kulturális Alapot tartja a kormány, ugyanakkor kimondja azt is, hogy meg akarja reformálni a nemzeti kisebbségek kulturális támogatásának pénzügyi mechanizmusait, az intézményi és a törvényi hátteret. Támogatni akarják a profi társulatokat, és akár újak létrejöttét is, a helyi vagy regionális önkormányzatokkal összhangban, de emellett segíteni akarják a független művészi szcénát is. Bővítenék a Szlovák Rádió és Televízió nemzetiségi műsorait, de a regionális vagy helyi nemzetiségi adókat is támogatni akarnak.

- lpj -