Nemzeti parkká nyilváníthatják a Duna mentét

2023. január 24. - 13:23 | Régió

Ján Budaj környezetvédelmi miniszter támogatja a kezdeményezést, hogy nemzeti parkot létesítsenek a Duna mentén. A környezetvédelmi minisztérium megbízta az Állami Természetvédelmi Hivatalt a szakmai dokumentáció és a projekt kidolgozásával. A tárca célja, hogy még idén a kormány elé terjessze a javaslatot.

Nemzeti parkká nyilváníthatják a Duna mentét
További képekért kattints!

Budaj szerint a nemzeti park létrejötte az ártéri erdők egyedülálló természeti kincsének, valamint a vízkészlet védelme szempontjából is előnyös, emellett a fenntartható turizmus fejlődését is magával hordozza.

„Szlovákiában számos hegyvidéki nemzeti parkunk van, de a Duna mentét, amit Ausztria és Magyarország is nemzeti parkként véd, Szlovákia eddig nem vette figyelembe. Holott a szárazföldi delta egyedülálló, és ez a terület megérdemli, hogy nemzeti park legyen, amely az egyetlen síkvidéki típusú lenne Szlovákiában” – mondta Budaj.

A nemzeti park a már meglévőkhöz csatlakozna – az osztrák Donau-Auen Nemzeti Parkhoz, valamint a magyar Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz. A terület határát és a zónázást szakmai dokumentáció által határozzák meg. A tervezett nemzeti park kezelésének a költségei megközelítőleg 580 ezer euróba kerül majd 2024 és 2026 között, és EU-alapból is finanszírozzák.

A nemzeti park létesítéséről szóló javaslatot a Kristián Čekovský köré csoportosuló képviselők nyújtották be, ez alapján pedig a kormánynak 2024. március 30-ig kell nemzeti parkká nyilvánítania a Duna mentét.


-para-