A Nemzeti Színház vezetője egy nemzetközi jogvédő szervezetet lát a diákok tiltakozása hátterében

2020. szeptember 12. - 18:00 | Kultúra

„Olyan híreket kaptunk, hogy az Amnesty International segíti a tiltakozókat a szervezésben, és már nyáron egy táborban felkészítették a diákok egy részét arra, ami most történik” - mondta pénteken az Origónak Vidnyánszky Attila, az alapítványi kézbe adott Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumának elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója. 

A Nemzeti Színház vezetője egy nemzetközi jogvédő szervezetet lát a diákok tiltakozása hátterében
Fotó: Reviczky Zsolt

Az interjúban „hihetetlen politikai játszmának” nevezte a tiltakozást, ami azután robbant ki, hogy egyetlen, az egyetem által javasolt személy sem került be a kuratóriumba, a szenátust pedig megfosztották alapvető jogköreitől.

Vidnyánszky augusztusban azt mondta a tiltakozásról, hogy egy „nagyon komoly nemzetközi háttérhatalom és hálózat szervezkedik, egy liberális kör”. Az SZFE épületét elfoglalták a hallgatók, egyelőre a tanévkezdést is elhalasztották, az egyetemi dolgozók pedig sztrájkba léptek. A hallgatók a kuratóriumot nem tartják legitimnek. Ezért levélben szólították fel az illetékes minisztert, hogy hívja vissza testület tagjait, és állítsa helyre az oktatás körülményeit.

A világ egyik legnagyobb színházrendezője is üzent az SZFE hallgatóinak. Robert Wilson reméli, hogy Magyarországon és a világ többi részén a fiatalság, és minden színű és korú ember, kiáll – és békésen menetel. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a soraik között világsztárokat is felvonultató szolidarizálók mellett a szlovákiai Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület is kifejezte szimpátiáját az egyetem hallgatóival.

Közben szabadon látogatható kurzusokat szerveznek vasárnapra a Színház- és Filmművészeti Egyetem tiltakozó hallgatói. A program délelőtt 10 órakor kezdődik és 15 óráig tart az elfoglalt egyetemi épület előtt, a budapesti Vas utcában.

(444/Origo)