Nemzeti zarándoklat? Ma temetik Lučanskýt, az egyház irgalmas az öngyilkosságba menekülő néhai főrendőrhöz

2021. január 8. - 08:32 | Belföld

A közösségi oldalakon sokan bekapcsolódnak Milan Lučanský néhai rendőrfőnök pénteki temetésével kapcsolatos vitákba.

Nemzeti zarándoklat? Ma temetik Lučanskýt, az egyház irgalmas az öngyilkosságba menekülő néhai főrendőrhöz
Facebook

Arról folyik az eszmecsere, helyes-e, ha legfeljebb hat ember tartózkodhat a szertartáson, meg arról is, hogy Lučanský öngyilkosként egyáltalán kaphat-e egyházi temetést. Több politikus már bejelentette, hogy az érvényes járványellenes óvintézkedések ellenére szeretnék elkísérni utolsó útjára Lučanskýt. Olyanok is vannak, akik egyfajta "nemzeti zarándoklatra" szólítottak fel.

A temetésre pénteken 14 órakor kerül sor a Poprádi járáshoz tartozó štrbai Szent András római katolikus templomban.

Milán Lučanský egyházi temetést kap, annak ellenére, hogy öngyilkosságot követett el a fogságban, ahova korrupció vádja miatt került. Korábban az egyház hozzáállása az öngyilkosságot elkövető személyekhez sokkal elutasítóbb volt. Ilyen embereket nem is a temetőben temettek el, hanem erre fenntartott helyeken. Ma már az egyház sokkal elfogadóbb. Martin Kramara, a szlovák püspökök konferencia szóvivője ezt azzal magyarázza, hogy a temetést irgalomként fogják fel.

"Senki sem tudja, mit élt át élete utolsó pillanataiban az, aki önkezével vet véget az életének" - jegyezte meg az Aktuality.sk portálnak. Elmondása szerint a temetési szertartás ilyen esetben azonban kissé szerényebb lesz.

Sokkal szigorúbban rendelkezik a rendőrök szociális biztonságáról szóló törvény, amely nem teszi lehetővé Lučanskýnak a végső tiszteletadást, például a koporsója letakarását a Szlovák Köztársaság zászlajával, nincs lehetőség a díszőrség bevetésére sem vagy a temetési szertartás lezárására a nemzeti himnusszal. Ennek oka pofon egyszerű: az egykori rendőrfőkapitány szándékos önártalom következtében hunyt el.

A legtöbb kérdést azonban az veti fel, hogy viszonylag nagy érdeklődés mutatkozik az esemény iránt, sokan személyesen szeretnének eljönni Lučanský temetésére. A jelenleg érvényes rendelet szerint legfeljebb hat ember tartózkodhat a temetésen. Peter Kovařík ideiglenes rendőrfőkapitány csütörtökön megerősítette, hogy a család felmentést kért ez alól az intézkedés alól.

A Közegészségügyi Hivatal állítása szerint több mint hat ember részt vehet a végső búcsún, viszont ebben az esetben ezeknek a személyeknek 12 óránál nem régebbi negatív vírustesztet kell tudniuk felmutatni. Kovařík szerint ezt a rendőrség ellenőrizni is fogja.

Korábban már néhány politikus jelezte, részt kíván venni a temetésen: jelen lesz Denisa Saková (Hlas) korábbi belügyminiszter, Peter Pellegrini exkormányfő, aztán a Smer rossz emlékű exbelügyminisztere, Robert Kaliňák, a populista bohócjogász, Štefan Harabin is.

(aktuality)