A nemzetiségi oktatás színvonalát is javítaná az oktatási minisztérium államtitkára

2020. március 27. - 13:46 | Belföld

A nemzeti kisebbségi oktatást színvonalának javítását tartja egyik legfontosabb feladatának Filip Monika (SaS), az oktatási minisztérium magyar nemzetiségű államtitkára.

Filip Mónika
Fotó: TASR

Az egyik legfontosabb feladata a nemzetiségi oktatásügy lesz. „A jelenlegi helyzetben sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az országban élnek nemzeti kisebbségek is, amelyek identitásának fontos része az oktatásügy – mondta az államtitkár a bemutatkozó sajtótájékoztatóján. – Az a célom, hogy a nemzetiségi iskolákat a saját nyelvükön tájékoztassuk. Minden dokumentum, amit az oktatásügyi minisztérium kiad, a nemzetiségek nyelvén is elkészül.”

Szerinte a nemzetiségi oktatás az utóbbi években háttérbe szorult. „Nagyon örülök, hogy a miniszter úr megszólított engem, mindenekelőtt azzal a céllal, hogy ezt a területet lefedjem.

A magyar kisebbség tagjaként mindet meg fogok tenni azért, hogy ezen a területen is javuljon az oktatás színvonala” - jelentette ki Filip Mónika.

Úgy látja, hogy a nemzetiségi oktatás is nagyon hasonló problémákkal küzd, mint a többségi. „Gondok vannak a szakmaisággal, az oktatási segédeszközökkel, hangsúlyosan kezelem majd ezeket a problémákat azért is, mert a magyar kisebbségnek nincs képviselete a parlamentben” - mondta az államtitkár.

A nemzetiségi oktatás mellett az államtitkár feladata lesz a regionális iskolahálózat, vagyis a közoktatás finanszírozásának a reformja is. „A szakma már régóta bírálja az oktatás finanszírozásának helyzetét és az oktatás központi irányítását is – jelentette ki a napokban kinevezett államtitkár. - A legfontosabb cél, hogy az oktatási minisztérium legyen a központi szerv, a kezébe kerüljön a központi irányítás az ennek megfelelő hatáskörökkel.” Szerinte legutóbbi reform után kétfejűvé vált az irányítás, az oktatásügyi minisztérium mellett a belügyminisztériumnak is nagy szerep jut. „Szeretnénk ezt transzparensebbé, de mindenekelőtt hatékonyabbá tenni” – jelentette ki Filip Mónika.

Az államtitkár az SaS választási listáján indult, a 23. helyen. Az ipolysági gimnáziumban érettségizett, a Komenský Egyetemen végzett jogi karon és ezzel párhuzamosan bölcsészkaron, kínai nyelv és kultúra szakon, majd Tajvan fővárosában, Tajpejben tanult diplomáciát.

Az oktatásügyi minisztériumnak három államtitkára lesz. Filip Mónika mellett Ľudovít Paulis felel majd a tuományért és a kutatásért, Ivan Husár pedig a sportért.

- lpj -