A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség kifogásolja a Haas Forma-1-es autójának színösszeállítását

2021. március 5. - 21:44 | Sport

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kifogásolja, hogy az orosz zászlót idéző festést kapott a Forma-1-es amerikai Haas csapat idei autója.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség kifogásolja a Haas Forma-1-es autójának színösszeállítását
Fotó: Twitter

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) december 17-én jóváhagyta Oroszország eltiltását, de felére csökkentette a WADA által korábban kiszabott négyéves büntetést, amelyet az állami szintű doppingolás, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében észlelt visszaélések miatt 2019 decemberében hozott meg. A határozat továbbra is megakadályozza az orosz sportolókat abban, hogy a nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt induljanak és lejátsszák tiszteletükre a himnuszukat.

A WADA pénteken csak annyit közölt, hogy vezetői tisztában vannak az üggyel, és megkeresik az illetékes szervezeteket.

A csütörtökön bemutatott Haas VF-21 azért kapta a némileg meglepő külsőt, mert az istálló új főtámogatója a csapat nemrég szerződtetett orosz pilótájának, Nyikita Mazepinnek a milliárdos édesapja által birtokolt Uralkali műtrágyagyártó és -forgalmazó vállalat. Mazepin mellett a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick lesz a gárda versenyzője.

Az Orosz Autómobil Szövetség februárban közölte, hogy a CAS döntése a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által szervezett versenyekre is vonatkozik, vagyis Mazepin nem szerepelhet orosz zászló alatt, nem használhatja nemzeti jelképeit, valamint az "Oroszország" és az "orosz" szavakat a ruházatán, illetve a felszerelésén.

Günther Steiner csapatfőnök kijelentette: tisztában vannak vele, hogy az orosz zászlót nem használhatják, de annak színeit igen. Mindezt az FIA is megerősítette, hozzátéve, hogy a csapattal már tisztázták a kérdést.

Az idei Forma-1-es szezon március 28-án kezdődik Bahreinben.

(MTI)

Címkék: Haas, Forma-1