Nemzetközi drogkereskedő csoport leleplezésében vett részt a NAKA – 4,7 tonna pervitint állíthattak elő!

2023. március 18. - 10:58 | Belföld

Négy országra terjedt ki annak a nemzetközi bűnszervezetnek a működése, melynek leleplezésében a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) is részt vett - közölte a szlovők rendőrség szóvivője, Michal Slivka.

Nemzetközi drogkereskedő csoport leleplezésében vett részt a NAKA – 4,7 tonna pervitint állíthattak elő!
Rendőrségi felvételek - további fotókért kattints!

A csoport több mint két éven keresztül tevékenykedett Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Románia területén. A csoport tagjai egy Romániában törvényesen működő gyógyszergyárból szállították az efedrin és pszeudoefedrin tartalmú gyógyszereket, melyet aztán több cég részvételével Lengyelországba juttattak. Ott átcsomagolták, majd a bűnszervezet lengyel, cseh és szlovák ágához szállították tovább, ahol pedig droglaborokban metamfetamint, vagyis pervitint állítottak elő belőlük.

Mostanáig összesen 97 szállítmányt dokumentáltak, melyek során egyenként 1000-2000 csomagolással csempésztek a gyógyszerekből. Egy-egy csomagolás 1500 darab tablettát tartalmazott, összesen tehát mintegy 169 millió tablettát csempészhettek. Ebből a mennyiségből körülbelül 4,7 tonna metamfetamin állítható elő.

Efedrin és pszeudoefedrin tartalmú prekurzorokat két gyógyszer tartalmazott, az egyiket csak Romániában regisztrálták, a többi országban nem, a másik gyártására pedig még az említett gyárnak sem volt engedélye. Mindkét fajta tablettát 1500-as kiszerelésben csomagolták, ami nem igazán megfelelő terápiás célra, annál inkább a droglaboroknak - jegyzi meg a szlovák rendőrség szóvivője, Michal Slivka.

A bűnszervezet leleplezésén a négy ország rendőreiből felálló nyomozócsoport dolgozott, de részt vett benne az Eurojust és az Europol is. A büntetőeljárás aktív felügyeletét Szlovákiában a Zsolnai Kerületi Ügyészség végezte.

Az Aréna fedőnevű akció keretén belül a négy országban február 6. és március 2. között hajtottak végre razziákat. Rögtön az első napon négy személyt vettek őrizetbe Szlovákiában, akiket különösen nagy kiterjedésű, hosszú időn keresztül folytatott kábítószeres bűncselekménnyel gyanúsítottak meg. A bűnszervezeten belül ők felelhettek a gyógyszerek beszerzésért, szállításáért és terjesztéséért a Romániai "beszállító" és a lengyelek között.

Az előkészítő eljárás bírója három gyanúsított vizsgálati fogságáról döntött, egy közülük szabadlábon védekezhet. Amennyiben beigazolódik a bűnösségük, 20-tól 25 évig, de akár életfogytig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak.

A NAKA házkutatásokat tartott, autókat és nem lakás célú ingatlanokat is átkutattak. Ezek során összesen 78 tárgyi bizonyítékot és 1,1 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.

Csehországban a rendőrség két személyt tartóztatott le, négyet gyanúsítanak. Az ott tartott házkutatások során 19 ezer eurót, 2 ezer amerikai és 600 kanadai dollárt, valamint 12 darab ezüst és arany invesztíciós érmét foglaltak le. A rendőrök emellett bankszámlákon zároltak 148 ezer eurót, 712 ezer cseh koronát, és 22 zlotyit.

Lengyelországban 8 személy került őrizetbe, mindannyian gyanúsítottak. 3,3 millió tablettát foglaltak le 840 ezer euró értékben, továbbá 366 ezer zlotyit, 178 ezer eurót 260 amerikai dolárt és 1400 cseh koronát.

Romániában két személyt vettek őrizetbe, ők vizsgálati fogságban ülnek. Összesen mintegy 3 tonna gyógyszert foglaltak le, valamint 600 ezer euró készpénzt.

A rendőrségi nyomozás után a romániai gyárat bezárták.

(parameter)