Nemzetközi életbiztosítás-csaló bandát lepleztek le

Franciaországban, Belgiumban és Svájcban működő, életbiztosítási csalásokkal foglalkozó nemzetközi bűnbandát leplezett le a francia csendőrség 15 további országgal együttműködve - közölte kedden a francia belügyminisztérium.

A csalók ügyvédi iroda munkatársainak adták ki magukat, akik elhunytak hozzátartozóit környékezték meg azzal, hogy a halott külföldön kötött életbiztosítást. Felajánlották a családtagoknak, hogy készpénz fizetése ellenében megkaphatják a hamis életbiztosításokban elhelyezett összegeket.

Több mint 250 embert csaptak be több összesen több mint 5 millió euró értékben.

"Miután az elcsalt összegek tisztára mosását határokon átnyúlóan gondosan megtervezték, a nyomozásban több mint 15 ország igazságszolgáltatási és rendőrségi szervei is részt vettek, az Europol (az Európai Unió rendőri szerve) aktív támogatásával" - közölte a francia belügyminisztérium.

A nyomozás több mint öt éven át tartott. "2018. november 12-én - az izraeli hatóságokkal való kiváló együttműködésnek köszönhetően - több egyidejű házkutatást tartottak az izraeli Netanja városban, ahol különböző iratokat találtak, amelyek alapján vádat lehetett emelni az érintett bűnözők ellen" - áll a tárca közleményében.

A bűnbanda főnöke ellen - aki 2015-ben Izraelbe menekült - várhatóan rövidesen megindul a kiadatási eljárás.

Összesen tucatnyi, különböző állampolgárságú embert vettek őrizetbe - közölte egy, a nyomozáshoz közel álló, nevének elhallgatását kérő illetékes. 


(MTI)