Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az Interpol egy gerillahadsereg vezetője ellen

2018. október 4. - 08:49 | Külföld

Elfogatóparancsot adott ki szerdán az Interpol Nicolás Rodríguez Bautista, más néven Gabino, a kolumbiai Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű gerillaszervezet vezetője ellen.

Gabinót minősített emberölés és jogellenes toborzás miatt körözik. Az El Tiempo című kolumbiai lap szerint a gerillavezér Kubában és Venezuelában is megfordult, és az ottani baloldali kormányok védelemben részesítik.

Az elfogatóparancs kiadásának bírálói szerint ez árt az ELN és a kormány közötti béketárgyalásoknak, melyeket egyébként fel is függesztettek, amióta Iván Duque jobboldali kolumbiai elnök augusztusban hivatalba lépett. Duque bírálta az elődje, Juan Manuel Santos által elindított békefolyamatot, és leszögezte: csak akkor áll szóba a szervezettel, ha az ELN szabadon engedi foglyait és minden támadással felhagy.

Az ELN-nek nagyjából 1500 harcosa lehet. A szervezetet az Európai Unió is terrorszervezetként tartja számon. Ez Kolumbia utolsó létező gerillahadserege, miután Santos két évvel ezelőtt sikeres békemegállapodást hozott tető alá a jóval nagyobb Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szervezettel.

MTI