A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint sajnálatos egyes kormányoknak az oroszok visszatérésére vonatkozó kritikája

2023. március 30. - 21:58 | Sport

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint sajnálatos, hogy néhány ország kormánya nem hajlandó tiszteletben tartani az olimpiai mozgalom többségi véleményét, valamint a sport függetlenségét.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint sajnálatos egyes kormányoknak az oroszok visszatérésére vonatkozó kritikája
Thomas Bach (Fotó: TASR/AP)

A 69 éves sportvezető erről csütörtökön, a NOB végrehajtó bizottságának ülése után beszélt, és hozzátette, az is sajnálatos, hogy ezek a kormányok nem foglalkoznak a kettős mérce kérdésével.

"Egyetlen észrevételt, kifogást, vagy megjegyzést sem láttunk a további hetven, jelenleg is zajló háború és fegyveres konfliktus által sújtott országokból származó sportolók részvételével kapcsolatban"

- jelentette ki Bach.

A német NOB-elnök azután fejtette ki a véleményét, hogy a szervezet kedden azt javasolta, hogy - semlegesként - engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre. A javaslat bejelentésekor ugyanakkor a NOB kiemelte, a jövő évi párizsi olimpiával kapcsolatban még nem született hasonló tartalmú döntés, ezt későbbre halasztották, és jóval a júliusi hivatalos meghívó után várható.

A NOB javaslatának nyilvánosságra hozatalát követően többek között Ukrajna, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország és Csehország kormánya annak a véleményének adott hangot, hogy az orosz és fehérorosz sportolóknak nincs helyük a világ sportjában egészen addig, amíg tart az ukrajnai háború.

Bach azt mondta, az egyes sportágak nemzetközi szövetségén múlik a további lépések megtétele, és szerinte az lenne a legjobb, ha a kormányok nem avatkoznának bele abba, hogy hogyan működik a sport a világban.

"A különböző kormányok kritikája megerősítette az egységet az olimpiai mozgalmon belül. Nem lehet a kormányok feladata annak az eldöntése, hogy mely sportolók indulhatnak mely versenyen, ez ugyanis a számunkra ma ismert sport végét jelentené"

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: