"Nemzetközi szégyent hoz az országra a belügyminiszter, aki arrogáns viselkedésével bizonyította, hogy nincs keresnivalója a pozíción"

2023. november 29. - 12:58 | Belföld

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter nem vetett véget a káosznak, mint ahogy azt ígérte, megosztja a társadalmat és nemzetközi szégyent hoz az országra, ezért a leváltására szavaztunk – jelentette ki Martina Holečková, a KDH frakcióvezetője.

"Nemzetközi szégyent hoz az országra a belügyminiszter, aki arrogáns viselkedésével bizonyította, hogy nincs keresnivalója a pozíción"
Martina Holečková (Fotó: TASR - Martin Baumann)

„Elég volt neki néhány nap, hogy arrogáns viselkedésével meggyőzze az egész társadalmat, hogy nincs keresnivalója a posztján” – tette hozzá Holečková. Szerinte Šutaj Eštok ígéretével ellentétben nem teremtett nyugalmat, és nem tartja tiszteletben az intézmények demokratikus működését.

A KDH azért is bírálja a minisztert, mert nem zárta le a rendőrségen belül dúló háborút, valamint megfenyegetett egy bírót, mert az neki nem tetsző döntést hozott. „Bár rendkívül aktív volt a nem létező menekültek üldözésében, arra nem talált időt, hogy felemelje a telefont és felhívja a Bejelentővédelmi Hivatal vezetőjét” – tette hozzá a KDH frakcióvezetője.

Szerdán a jelenlevő 136 képviselőből csak 61-en szavaztak a belügyminiszter leváltására, a menesztéséhez 76 szavazatra lett volna szükség. Az ellenzék törvénysértések, a rendőrség vezetésében végzett tisztogatás, valamint nyomozók szolgálat alól való felfüggesztése miatt akarta leváltani. A kormány kiállt mellette.


(TASR)