Népirtás lehet a drogosok és a dílerek lemészárlása

2021. szeptember 15. - 18:51 | Külföld

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) teljes körű vizsgálatot indít a Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök 2016-os hatalomra kerülése óta tartó, több ezer halálos áldozatot követelő "drogháború" ügyében.

Népirtás lehet a drogosok és a dílerek lemészárlása
A Fülöp-szigetek elnöke, Rodrigo Duterte (Fotó: TASR/AP - illusztráció)

Az ICC kérelmeket elbíráló bírói tanácsa (Pre-Trial Chamber) szerdán arra a megállapításra jutott: megfelelően megalapozott, hogy vizsgálatot folytassanak le, és vannak arra utaló jelek, hogy emberiesség elleni bűncselekmények történtek a drogháború során elkövetett gyilkosságokkal összefüggésben. A bírák az ügyben vizsgálatot kérő ügyészek által megküldött vizsgálati anyag kiértékelése után úgy találták, hogy a "drogháború" nem "törvényes bűnüldözési műveletnek", hanem inkább civilek elleni rendszerszintű támadásnak tekinthető.

Fatou Bensouda, az ICC előző főügyésze júniusban teljes vizsgálatot kért a drogháború ügyében, azt állítva: észszerű alapja van azt feltételezni, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el a Fülöp-szigeteken 2016 júliusa és 2019 márciusa között a kormány "drogellenes kampányának" keretében. A beszámoló szerint az említett időszakban becslések szerint 12-30 ezer embert öltek meg a "drogháború" során. Bensouda kérvényében azt állította:

A gyilkosságokat a biztonsági erők és olyan önbíráskodó személyek követték el, akik valójában rendőrök vagy a rendőrség által felbérelt és fizetett magánszemélyek voltak.

Hozzátették: a gyilkosságokat látszólag a "Fülöp-szigeteki kormány hivatalos állami politikájának szellemében" követték el. "A kormány legmagasabb köreiben mozgó állami tisztségviselők nyíltan és többször is állást foglaltak a bírósági ítélet nélkül végrehajtott kivégzések mellett, és létrehozták a büntetlenség kultúráját az elkövetők számára" - áll a jelentésben.

Bensouda szerint az ICC rendelkezik joghatósággal az említett bűncselekmények esetében, mert azokat még azelőtt követték el, hogy a Fülöp-szigetek 2019 márciusában kilépett az ICC-ből.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök - akinek elnöki megbízatása jövőre lejár - korábban fogadkozott: nem működik együtt az ICC-vel egy esetleges vizsgálat esetén.

Emberi jogi aktivisták üdvözölték az ICC döntését, hangsúlyozva: felelősségre kell vonni a feltételezett bűncselekmények miatt Dutertét és azokat a tisztségviselőket, akik a "drogháborút" folytatják.

(MTI)