Nepomuki Szent Jánosnak állítottak szobrot Nagymadon

2018. május 22. - 10:07 | Régió

A csallóközi településen pünkösdvasárnap délben felavatták és felszentelték a helyi római katolikus templom védőszentjének, Nepomuki Szent Jánosnak szobrát.

Nepomuki Szent Jánosnak állítottak szobrot Nagymadon
Lelkes Vince felvételei a képgalériában

Az egybegyűlteket László Gábor polgármester üdvözölte, aki köszönetet mondott a támogatóknak az adományokért, illetve az alkotónak, a budaőrsi Kádár Gabriellának a szobor elkészítéséért.

Az ünnepéllyel egybekötött szentmisét Szalay Gyula helybéli esperesplébános celebrálta. Az egyházi tisztségviselő a szertartáson hangsúlyozta: húsvét után az ötvenedik napon a katolikusság a Szentlélek kiáradását, az Egyház születésnapját ünnepli.

Nepomuki Szent János (1340 és 1350 között – 1393) a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok, ugyanakkor a papok védőszentje. A gyónási titok mártírjaként tartják számon. Nem volt ugyanis hajlandó elárulni, hogy mit vallott be gyónásában a hűtlenséggel gyanúsított királyné. IV. Vencel cseh és német-római király Nepomuki Jánost elfogadtatta, kegyetlenül megkínoztatta, és végül a Károly hídról a Moldva folyóba dobatta. Holttestét az érsek a prágai Szent Vitus-székesegyházban helyeztette örök nyugalomra. Szentté csak halála után évszázadokkal avatták. Emléknapja május 16.

A szoboravatón tiszteletét tette Szakál László János dunaszerdahelyi esperes, és Bereczk Oszkár polgármester vezetésével a szomszédos Albár község küldöttsége is.

(lel)

Címkék: szoboravatás, Nagymad