Népszámlálás 2021: Csak lassan nő a „megszámoltak” aránya, két hét alatt alig több mint 100 ezer főt „találtak meg” - dél-szlovákiai adatok

2021. május 19. - 12:15 | Belföld

Az összlakosság szűk 88 százaléka kapcsolódott be összesen május 17-ig a népszámlálásba, a május 3-án kezdődött asszisztált szakaszban mintegy 106 ezer embert "találtak meg". Eddig összesen 4,95 millióan töltötték ki a népszámlálási ívet, ami jóval alatta van a várt 5,6 milliónak.

Népszámlálás 2021: Csak lassan nő a „megszámoltak” aránya, két hét alatt alig több mint 100 ezer főt „találtak meg” - dél-szlovákiai adatok
Fotó: Népszámlálás 2021

Alig 1-2 százalékponttal emelkedett a népszámlálási ívet kitöltők aránya a népszámlálás második, május 3-a és június 13-a közötti szakaszának első két hetében. A lakosság most már nem önálóan, hanem az önkormányzatok által létrehozott népszámlálási pontokon vagy a házhoz hívott népszámlálási asszisztens segítségével töltheti ki a 13 kérdésből álló ívet.

Két hét alatt 106 ezer ember

A március 31-én végződött első szakaszba a lakosság 86 százaléka kapcsolódott be, a május elején indult második szakaszban eddig 106 443 ember töltötte ki a népszámlálási ívet. Ez alig 2 százalékpontos emelkedést jelent a két hét alatt. A statisztikai hivatal 5,6 millióban határozta meg a lakosság feltételezett számát, így a részvételi arányt ebből számítják ki.

A népszámlálás során nemcsak a szlovák állampolgárokat számolják meg, hanem mindenkit, aki Szlovákiában állandó vagy ideiglenes lakhellyel, illetve letelepedési engedéllyel rendelkezik. Az uniós országok állampolgárai esetében erre sincs szükség, ők minden további nélkül kitölthetik a népszámlálási ívet, ha tartósan itt élnek.

Dél-Szlovákiában átlag alatti eredmények

A népszámlálás első szakaszában a dél-szlovákiai települések az átlaghoz közeli vagy annál valamivel alacsonyabb eredményt mutattak. A legalacsonyabb részvétel az ország déli és keleti részében lévő kisebb településeken volt, az asszisztált számlálás azonban a városokban jelent majd nagyobb problémát, mondták a márciusi eredmények kiértékelésekor a Statisztikai Hivatal munkatársai.

„A kisebb falvak esetében nem tartom problémának az alacsony részvételt az online számláláson, mert szerintem ezek a települések kifejezetten várják az asszisztált számlálást. Számukra ez egyszerűbb, ismerik a lakosaikat, tudják, hogy idősebbek, rosszabb a hozzáférés az internethez, vagy nem tudják kezelni a digitális eszközöket” – magyarázta a Paraméternek Ľudmila Ivančíková, a népszámlálás szakmai felelőse.

Vágsellyén két hét alatt 38 új ember

Ez be is igazolódott, a városokban ugyanis nagyon lassan emelkedik a népszámlálási ívet kitöltők száma. Vágsellye például szlovákiai szinten is jó eredményt mutatott a márciusi 89,23 százalékos aránnyal, de az elmúlt két hétben csak 0,18 százalékkal sikerült javítani az arányon, ami azt jelenti, hogy mindössze 38 újabb lakos töltötte ki a népszámlálási ívet.

Dunaszerdahely jobban teljesített az elmúlt két hétben, a városban három helyen hoztak létre népszámlálási pontot. Az országos átlagot azonban még nem sikerült elérni: a márciusi 84,6-ról lkét hét alatt 87,1 százalékra nőtt a „megszámolt” lakosság aránya. Ez 591 új kitöltött népszámlálási ívet jelent.

A gyermekek „nevében” is ki kell tölteni a népszámlálási ívet

Babniak Júlia a dunaszerdahelyi városi hivatal vezetője szerint folyamatosan jelentkeznek a lakosok az ügyfélpontokon és kérik a mobilasszisztenciát is. Arra hívja fel a figyelmet, hogy a szülőknek a gyerekeik után is ki kell tölteni a népszámlálási ívet.

„Látjuk, hogy vannak olyan háztartások, ahol például négyen laknak, de csak ketten töltötték ki a népszámlálási ívet. Ilyen esetben feltételezzük, hogy a gyerekeik nevében erről megfeledkeztek” – magyarázta a Paraméternek Babniak.

A város igyekszik hirdetni az asszisztált népszámlálás elindulását. „A mobil népszámlálási asszisztens csak oda mehet, ahová hívják, nem járhatja végig önkényesen a lakosokat” – figyelmeztet Babniaková.

A városban három népszámlálási pontot alakítottak ki, a népszámlálási pontok címe és nyitva tartása megtalálható a város honlapján is. A lakosok az ügyfélpontokon kívül mobil, tehát házhoz menő asszisztensek segítségét is kérhetik, jelentkezni a kapcsolattartó személynél a +421905 407 018 telefonszámon lehet.

Komáromban két hét alatt plusz 934 ember

Komáromban is hasonló emelkedést sikerült elérni, igaz, jóval alacsonyabb bázisról: a márciusi 79,8-as adat nőtt 82,5 százalékra, ami 934 új megszámolt lakost jelent. Keszegh Béla polgármester szerint valóban nincs túl nagy érdeklődés a népszámlálás iránt. „

Próbáljuk megszólítani szociális munkások segítségével a leszakadó rétegekbe tartozókat, a hajléktalanokat és a roma telepeken élőket is” – mondta a Paraméternek Keszegh.

Emellett népszámlálási kampányt folytatnak a városi lapban és tévében, a közösségi médiában és az interneten is.

A városban a Statisztikai Hivatal szerint közel 35 ezer embernek kellene élnie, ebből eddig 28 868 töltötte ki a népszámlálási ívet. „Komoly gondot jelent az is, hogy a városban élők közül mintegy 2000 embernek nincs címe, csak komáromi lakosként vezetjük. Ők nem hajléktalanok, csak egyszerűen annyi a címük, hogy Komárom, őket is nagyon nehéz megtalálni” – magyarázta a polgármester.

A közel 35 ezer főbe beletartoznak azok a külföldiek, akik valamilyen letelepedési engedéllyel rendelkeznek. „A szlovák állampolgárok száma 33 ezer alatt van a városban” – tájékoztatott Keszegh. Szerinte a külföldiek száma hozzávetőlegesen 1500 körül lehet.

Az eddigi népszámlálási adatok néhány dél-szlovákiai városban:

Forrás: Statisztikai Hivatal

Miért fontos a népszámlálás?

A magyar népszámlálási kampányt szervező szervezetek szerint Szlovákiában élő magyaroknak most minden korábbinál fontosabb, hogy vállalják nemzetiségüket és anyanyelvüket.

"A népszámlálás eredményein múlik kultúránk fenntartása, iskoláink jövője és jogaink biztosítása - vélik a szervezők.

- Azokon a településeken, ahol a magyarok aránya 2021-ben eléri a 15%-ot, a hivatalok is kötelesek lesznek használni a magyar nyelvet. A kulturális támogatások pedig nagy mértékben azon fognak múlni, hogy mekkora lesz a magyarok népszámláláson elért országos számaránya."

- lpj -