Népszámlálás 2021: a Híd az MKP-val, a kulturális államtitkár a kisebbségi kormánybiztossal kampányol

2020. november 27. - 15:33 | Belföld

Folytatódik a kampány a népszámláláson való részvétel növeléséért, és itt már kezdenek eltűnni a határok a korábban egymással szemben álló pártok között. A magyar népszámlálási kampányra létrehozott nepszamlalas.hu oldalon egy percben mondanak el minden tudnivalót. Bejelentkezett a kulturális minisztérium új államtitkára is, aki a kisebbségi kulturális alap igazgatójával és a kisebbségi kormánybiztossal tárgyalt a népszámlálásról.

Népszámlálás 2021: a Híd az MKP-val, a kulturális államtitkár a kisebbségi kormánybiztossal kampányol
Fotó: Paraméter

A 2021-es népszámlálás kampánya kezdi eltüntetni a határokat a magyar pártok között: közös kampányvideóban hangsúlyozza a cenzus fontosságát Rigó Konrád, a Híd politikusa, és Menyhárt József, az MKP korábbi elnöke.

Rigó szerint hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a népszámlálás nemcsak a számokról szól. „Nyelvi jogaink, településneveink használata, a kultúránkra fordított keretösszeg, és sok egyéb köthető közösségünk nagyságához” - emeli ki a Híd volt kulturális államtitkára. Menyhárt szerint, habár több nemzetiség is megjelölhető lesz a népszavazási íven, ő csak magyarnak fogja vallani magát. „A 2021-es népszámláláson a jövőnkről döntünk” – mondja az MKP korábbi elnöke.

Az Összefogás a nepszamlalas.sk-t, a szlovákiai magyar szervezetek kampányoldalát és annak a Facebook-változatát népszerűsítve kapcsolódott be a kampányba. A kisebbségi szervezetek által létrehozott Népszámlálás 2021 - A magyarság érték honlapon és a hozzá kapcsolódó Facebook-oldalon egy rövid videóban mondanak el mindent népszámlálásról.

A kulturális minisztérium néhány hete kinevezett államtitkára, Zuzana Kumanová (OĽaNO) Bukovszky László (Híd) kisebbségügyi kormánybiztossal és Molnár Norberttel, a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) igazgatójával egyeztetett a népszámlálásról. A kiadott sajtóhír szerint a

„nemzetiségünk és az anyanyelvünk vállalása fontos alappillére a szakpolitikák létrehozásának, beleértve a kulturális politikát is. A népszámlálás biztosítja a kultúra támogatásának pontosabb meghatározását a többség és a kisebbség számára egyaránt”.

Molnár Norbert szerint a kisebbségi alap igazgatótanácsa a napokban kiadott első, 2021-re vonatkozó felhívásában is a támogatandó prioritások közé sorolta 2021-ben is a népszámlálás propagálását és a vele kapcsolatos tájékoztatást. Kumanová szerint a cenzus eredménye

„a következő években közvetlen hatással lesz a kulturális támogatási tevékenységre.”

- lpj -