Népszámlálás 2021: Zuzana Čaputová is megtartaná a kettős nemzetiség megjelölésének lehetőségét

2021. február 3. - 19:51 | Belföld

A köztársasági elnök sem örül annak, hogy a Statisztikai Hivatal az utolsó pillanatban módosítaná a népszámlálási ívet. Zuzana Čaputová is elismeri, hogy a kettős nemzetiség megjelölése komoly változás, úgy véli, hogy a helyzet megnyugtatásához hozzájárulna, ha a kormány elárulná, hogyan akarja értelmezni a népszámlálás eredményét.

Népszámlálás 2021: Zuzana Čaputová is megtartaná a kettős nemzetiség megjelölésének lehetőségét
Fotó: TASR

Zuzana Čaputová köztársasági elnök is megszólalt a kettős nemzetiség megjelölésének lehetőségéről folyó egyre élesebb vitába. Az államfőnek nem tetszik, hogy a Statisztikai Hivatal az utolsó pillanatban akarja módosítani a népszámlálási ívet, megszüntetve a kettős nemzetiség megjelölésének lehetőségét. Čaputová egyeztetett a kisebbségi ügyekben illetékes tanácsadóival, köztük Németh Ilona képzőművésszel és Simon Attilával, a Fórum Intézet igazgatójával.

„A népszámlálás rendkívül fontos a közpolitikák pontos meghatározása során, különösen a városok és falvak fejlesztése esetében, mivel az önkormányzatok finanszírozása ehhez kapcsolódik. A népszámlálás azonban kulcsfontosságú a nemzeti kisebbségek számára is, mivel a létszámukra vonatkozó adat jelentős mértékben befolyásolja a kisebbségi jogok alkalmazását” - írta Facebook-bejegyzésében az államfő.

Nem kellene felrúgni a korábbi konszenzust

Čaputová egyetért tanácsadóival abban, hogy nem helyes, hogy a népszámlálásban alapvető módosításokat hajtanak végre az utolsó pillanatban, szélesebb szakmai vita nélkül. „Az, hogy valaki egy vagy két nemzetiséghez tartozónak vallhatja-e magát, a véleményem szerint alapvető változás.

Nem tartom szerencsésnek, hogy a Statisztikai Hivatal pár nappal a népszámlálás kezdete előtt megkérdőjelezi a korábban elért konszenzust, és teszi ezt gyorsított eljárásban, a kormány törvényelőkészítő szabályaival ellentétesen” – magyarázta álláspontját Čaputová.

Úgy véli, hogy ez a módszer túlmutat a téma keretein, mert felveti az állami intézmények megbízhatóságának kérdését. „A megbízható intézmények, amelyek a szabályoknak megfelelően, előre látható módon hoznak döntéseket, jelentik a jól működő állam alapját” - állítja a köztársasági elnök.

Čaputová: a kormány tisztázhatná álláspontját

Szerinte a kormánynak is aktívabbnak kellene lennie. „A helyzet megnyugtatását szolgálná, ha ismert lenne a kormány világos elképzelése arról, hogy hogyan alkalmazza majd a népszámlálás eredményét a nemzeti kisebbségekre vonatkozóan – jelentette ki Čaputová. – Ez növelné a lakosság bizalmát is a népszámlálás folyamata iránt.”

A Statisztikai Hivatal múlt héten pénteken kezdeményezte a népszámlálási ív módosítását, javasolta, hogy kettő helyett csak egy nemzetiséget jelölhessenek meg a válaszadók. Ezt a módosítást Gyimesi György kezdeményezte az Összefogás és az MKP támogatásával, ellene foglalt viszont állást 27 kormánypárti képviselő, a Híd több politikusa, több magyar és szlovák közszereplő, és elutasította ezt a kormány kisebbségi tanácsa is.

- lpj -