Népszámlálás: Összeadják az első és a második nemzetiségre adott válaszokat

2022. június 22. - 14:47 | Belföld

Egyenrangúként kezelik és összeadják a 2021-es népszámláláson az első és a második nemzetiségre vonatkozó kérdésekre adott válaszokat – a kormány szerdán jóváhagyta az erre vonatkozó javaslatot.

Ez alapján összesen 456 148-an vallották magukat magyarnak a tavalyi népszámlálás során. „A magyar nemzetiségűek aránya így 8,4 százalék Szlovákiában” – közölte a kormányhivatal.

A roma kisebbség aránya 2,9 százalék (156 164 fő).

„A harmadik legnépesebb kisebbség a ruszin, 63 562-en vallották magukat ehhez a nemzetiséghez tartozónak, az arányuk 1,2 százalék” – tájékoztatott a kormányhivatal. A ruszinok az új számításnak köszönhetően megelőzték a cseheket, akiknek száma 45 711 (0,8 százalék).

A népszámlálási adatok alapján bővül azoknak a településeknek a listája, ahol a hivatalos érintkezésben használható a kisebbségek nyelve. Ehhez arra van szükség, hogy két egymást követő népszámláláson az adott településen meghaladja a kisebbséghez tartozók aránya a 15 százalékot.

A lista 157 településsel bővül, 87-en a ruszin, 64-en a roma, 5 településen a magyar, egy településen pedig a német nyelv válik hivatalossá.

A kormány határozata szerint július végéig kell frissíteni a listát.

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos felhívta figyelmet a kisebbségekre vonatkozó népszámlálási adatok stratégiai fontosságára. „Olyan adatok vannak a kezünkben, amilyenekre számítottunk, és ezekből indulhatnak ki az egyes nemzetiségek, az állam és az önkormányzatok is. Örülök, hogy a fáradozásunk nem volt hiábavaló és folytathatjuk a kisebbségi jogok bővítését” – hangsúlyozta a kormánybiztos.

(TASR)