Népszavazást kezdeményezne az előrehozott parlamenti választásról az SNS

2020. július 29. - 18:32 | Belföld

Népszavazást kezdeményezne a parlamenten kívüli SNS a 2021-es előrehozott parlamenti választásról.

Népszavazást kezdeményezne az előrehozott parlamenti választásról az SNS
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A párt azzal érvel, hogy a polgárok által megválasztott képviselők inkompetensek és erkölcsi kudarcot vallottak az alapvető gazdasági és társadalmi problémák megoldása terén. A párt bejelentette, szerdán úgy döntött az elnökség, hogy aláírásgyűjtést kezdeményeznek a népszavazás kiírásáért. Andrej Dankót, az SNS elnökét bízták meg feladatok összehangolásával és az aláírásgyűjtés előkészítésével.

„A kezdeményezés fő oka a szlovák állampolgárok életszínvonalának csökkentése, az államadósság növekedése, a szakszerűtlen kormányzás, a szociális előnyök megvonása, az önkormányzatok, a munkavállalók és a munkáltatók lekezelése, és az, hogy az ellenzéki Smer-SD-nek és a Hlasnak nem sikerült leváltania a miniszterelnököt, mert nem kaptak ehhez elegendő támogatást a parlamenti képviselőktől"

- tájékoztatott az SNS.

Közölték, hogy jogászokkal együttműködve készítik elő a kezdeményezést, hogy az összhangban legyen az alkotmánnyal. A kezdeményezés rámutatott, hogy még ha sikertelen is lenne a választás, találnak megoldást, hogy egyesítsék a nemzeti erőket.

Alojz Hlina, a parlamenten kívüli KDH volt elnöke is népszavazás előkészítését tervezi. Kitérne a közjogi méltóságok képzettségére is. Fel akarja tenni a kérdést a lakosoknak, „lehet-e kormányfő vagy házelnök olyan ember, aki csalással szerzett diplomát".

TASR