Népszavazást kezdeményeztek Gúta nevéről

2011. november 5. - 16:29 | Régió
Mint ismeretes, 1948 után számos szlovákiai magyar falut és várost a szlovák történelem, kultúra vagy ilyen-olyan mozgalmak jeles személyiségeiről neveztek el. A rendszerváltozás után e települések közül többen visszakapták az eredeti magyar név szlovák fordítását a rájuk oktrojált ideológiai megnevezés helyett; így lett például Alistálból Hroboňovo helyett újra Dolný Štál, és még sorolhatnánk.

Legutóbb Gúta csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, ahol petíciót kezdeményeztek annak érdekében, hogy az önkormányzat írjon ki népszavazást a Kolárovo név eltörléséről és az eredeti megnevezés visszaállításáról.

A petíciós bizottság tagjai, Halász Béla Tóth Melánia, Forgács Attila, Kurucz József és Borsó Ákos elmondták, hogy kezdeményezésük nem a szlovákság ellen irányul, ezért nem szeretnék, ha szlovák–magyar viszályba torkollana. Mindössze azt szeretnék elérni, hogy visszaálljon az 1948 előtti állapot, amikor a települést hivatalosan is Gútának nevezték. A szlovák megnevezés egyébként még a Štúrovo-Hurbanovo-Gabčíkovo-Šafárikovo stb. fémjelezte sorból is kilóg, mert Kollár nevéből valahol kimaradt egy „l” betű...

A szervezők egyébként azt szeretnék, hogy a népszavazásra 2012. március 10-én vagyis az előrehozott parlamenti választások napján kerüljön sor, mert így feltehetően nagyobb arányú lenne a részvétel. A kezdeményezést egyébként már több civil és politikai szerveződés támogatásáról biztosította a városban, például a Keresztény Magyar Szövetség, a Magyar Asszonyok Ligája, a VIA NOVA Ifjúsági csoport, a Magyar Koalíció Pártja, a Híd, a Hello Gúta Ifjúsági Szervezet, a VILLAGUTTA és a Csemadok helyi szervezete.

Vas Gyula