Néptanítók a harctéren, gyászszertartás az elesettekért

2020. december 4. - 20:19 | Kultúra

Csallóközi lenyomatok CLI.

Néptanítók a harctéren, gyászszertartás az elesettekért
Komárom egykoron (Archív felvétel)

Komárom vármegyei mindennapok a Nagy Háború árnyékában című helytörténeti alsorozatunkkal azt szeretnénk fel- és megidézni olvasóinknak, hogyan zajlottak a hátországi emberek mindennapjai, ill. hogyan alakult a tájhoz kötődő személyiségek élete és munkássága az Alsó-Csallóközben az 1914–1918. évi világháború kitörésének idején. Folytatódjanak hát a hírek, melyeknek forrása a korabeli regionális sajtó.


(XXIV. rész)

A háborúban hősi halált halt dicső katonákért szentmisét tartottak 1914. november 13-án a komáromi Szent András-templomban. Az egyházi szertartást Kutschera József plébános végezte nagy segédlettel. Jelen voltak a polgári és katonai hatóságok képviselői is.

Mirtse Lajos királyi tanfelügyelő jelenti a közgyűlésnek, hogy Komárom vármegyéből 96 néptanító teljesít katonai szolgálatot. A tisztviselő a hadbavonultak helyettesítését, illetve az iskolák katonai célok alóli felmentését (pld. Csicsón, Kolozsnémán, Nemsócsán) kéri a felettes hatóságoktól.

A hadügyminiszter Tóth István gyógyszerészt a komáromi helyőrségi kórházhoz gyógyszerügyi segédtisztté nevezte ki.

Bíró Born Frigyes országgyűlési képviselő vezetésével és szervezésében – számos automobil-tulajdonos részvételével – egy társaság indul az északi harctérre a fővárosból, hogy meleg holmit és egyéb szükségleti cikkeket szállítson katonáinknak. Az expedícióban felszerelési cikkekkel Komárom város leányegylete is szerepel – 36 hósapkát, 12 teljes garnitúrát (egyenként: 1 hósapka, 1 pár térdvédő, 1 pár érmelegítő, 1 haskötő, 1 pár flanellkapca) küldött a kezdeményezők budapesti irodájába.

Csallóközaranyoson 1914 november elején Tóth Sándor, a Parall-féle uradalom bérese koleragyanús tünetek között megbetegedett és meg is halt. A helyszínre kiszállt Berencsy László dr. vármegyei tiszti főorvos, aki a beteg váladékát felküldte Budapestre, s „a legmesszebb menő óvintézkedések foganatosítására megtette a rendelkezéséket“.

Az állategészségügyben az októberi összegzések szerint Nagymegyeren száj- és körömfájás, Tanyon és Örsújfalun veszettség fordult elő.

Tanyon értekezletet tartott a hadbavonultak családtagjait segítő helyi bizottság. Tagjai Czike János és neje, Turzó Vilmosné és Zongor Győző. A gyűjtés eredménye 114 Korona 33 Fillér. A segélyigénylők hivatalosan nyilvántartattak.

Lelkes Vince