Nesze semmi, fogd meg jól! Nem tudnak mit kezdeni a kormány engedményével az uszodák és edzőtermek üzemeltetői

2020. november 16. - 16:56 | Régió

November 16-tól, hétfőtől a mozik és a színházak mellett a fitnesztermek és az uszodák is kinyithatnak bizonyos feltételek mellett. Utánajártunk, hogy utóbbiak milyen módon tudnak működni a szigorú korlátozások mellett, ha egyáltalán ez kivitelezhető.

Nesze semmi, fogd meg jól! Nem tudnak mit kezdeni a kormány engedményével az uszodák és edzőtermek üzemeltetői
Fotó: Cséfalvay Á. András - archív

A legfrissebb rendelet szerint az edzőtermekben és az uszodákban 15 négyzetméterenként egy személy tartózkodhat, de a hely méretétől függetlenül maximálisan hatan lehetnek bent egyszerre. Emellett a személyzetnek kötelezően szájmaszkot kell viselnie.

Az uszodák működtetése nagy veszteséggel járna

Keszegh Béla, Komárom polgármestere érdeklődésünkre elárulta, egyelőre vizsgálják annak lehetőségét, hogy megnyissák-e a városi uszodát.

„Elsősorban azoknak lenne erre nagy szükségük, akik versenyszerűen úsznak. Van klub, amely meg tudja oldani a hatfős beosztást, de van, amelynél ez gondot jelent“

– nyilatkozta Keszegh Béla, majd hozzátette: a gondot főként az jelenti, hogy ilyen üzemmódban jóval költségesebb az uszoda fenntartása, ugyanis a levegő és a víz hőfokát is szinten kell tartani. A polgármester szerint a nyilvánosság fogadása még költségesebb lenne, ugyanis úszómestert és más személyzetet is alkalmazni kellene.

„Olyan feltételekkel érdemes megnyitni ilyen helyeket, hogy reális legyen a működés. Ha irreális feltételeket kell biztosítani, akkor olyan érzésünk lehet, hogy csak alibista válasz születik a döntéshozók részéről arra vonatkozóan, hogy ne legyen bezárás, és ne várjanak esetleges kompenzációt az államtól az érintettek“

– tette hozzá Keszegh Béla.

Az idei év elején jelentős modernizáláson esett át a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola és Középfokú Sportiskola mellett működő uszoda, és tulajdonképpen már április óta arra vár, hogy mikor nyílhat meg a diákok és a nyilvánosság előtt. Korábban még úgy tűnt, hogy szeptember 21-én ez végre megtörténhet, de a járványügyi intézkedések keresztülhúzták a tervet.

Szabó László, az iskola igazgatója elmondta, hogy az uszoda már egy ideje készen áll a megnyitásra, technikailag és műszakilag is minden a helyén van, viszont az intézmény a megyei önkormányzattól egyelőre nem kapott sem támogatást az uszoda működtetésére, sem tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy a város által működtetett uszodák mellett a megye fennhatósága alá tartozó intézmények is megnyithatnak-e.

Tény azonban, hogy ha az iskola megkapná az engedélyt, akkor sem lenne kifizetődő az uszoda üzemeltetése.

„Csak korlátozott számban lehetne beengedni az embereket, ami megint csak nem rentábilis. Egy uszodát, illetve iskolát nem lehet kifűteni azért, hogy néhány ember úszhasson egy óra alatt. Anyagi katasztrófa lenne, ha ilyen módon megnyílna“

– nyilatkozta a Paraméternek Szabó László, aki azonban ezt egyelőre nem is tartja valószínűnek.

Az igazgató szerint attól függ minden, hogy mikor nyithatnak ki újra a középiskolák. Amennyiben erre sor kerül, az uszodát sem lenne probléma működtetni – a szükséges anyagi fedezet mellett.

„Nagyon sajnálom, mert gyönyörű lett az uszoda, modern berendezéssel, a felújítás óta pedig nem tudjuk üzemeltetni. Amíg a diákok itt voltak, addig sem nekik, sem a nyilvánosság számára nem volt engedélyezett a használata. Ráadásul egy úszóklub szerette volna áttenni a székhelyét ide, ami egy történelmi eseménynek ígérkezett, hiszen korábban még nem működött úszóklub a Dunaszerdahelyi járásban. A tervek szerint a szeptemberi kezdéssel ők is elfoglalhatták volna az uszodát, de most ez is meghiúsult“

– tette hozzá Szabó László.

Az edzőtermek szempontjából is kilátástalan a helyzet

Klempa István, a dunaszerdahelyi Maxer Gym tulajdonosa tragikomikusnak látja a kormány döntése következtében kialakult helyzetet, ugyanis véleménye szerint szinte ugyanazt játszották el a fitnesztermekkel, mint pár héttel ezelőtt az üzletekkel: kinyithatnak, de éppenséggel senki nem mehet be.

A Maxer Gym hétfőn ugyan megnyitotta kapuit a nyilvánosság előtt, de csak a meghatározott létszámban tartózkodhatnak a teremben, és az edzés ideje nem haladhatja meg az egy órát. A tulajdonos szerint egyáltalán nem kifizetődő a fitneszterem ilyen módon történő üzemeltetése.

„Az, hogy maximálisan hat személy tartózkodhat a helyiségben, egyáltalán nem reális. Nehezen kivitelezhető, hogy az emberek hatosával cserélődjenek óránként“

– mondta Klempa István, majd hozzátette: a koronavírus-járvány első hulláma alatt sem kaptak semmilyen támogatást az államtól, és véleménye szerint erre most sem számíthatnak.


(tt)