Netanjahu azt ígéri, több ezer új lakást építenek fel Jeruzsálem 1967-ben elfoglalt részein

2020. február 20. - 16:47 | Külföld

 Több mint hatezer új lakást építenek Jeruzsálem 1967-ben elfoglalt területein - jelentette be csütörtökön Benjámin Netanjahu, az átmeneti izraeli kormány miniszterelnöke.

Kevesebb mint két héttel a március 2-ra kiírt izraeli parlamenti választások előtt a kormányfő azt ígérte, háromezer lakást Jeruzsálem déli, Givat-Hamatósz nevű, 1967-ig Jordániához tartozó részén építenek fel.

Ezen a területen már régebben is tervezték egy új zsidó lakónegyed felépítését, de a nemzetközi tiltakozás hatására nyolc évvel ezelőtt ezt a tervet talonba tették.

"Megszüntettük az összes korlátozást, és ezennel bejelentem, hogy felépítjük Givat-Hamatószt háromezer új otthonnal"

- mondta Netanjahu egy jeruzsálemi városvezetőkkel tartott találkozón, és egyben kilátásba helyezte ezer lakás felhúzását az arabok lakta Bét-Cafafa lakónegyedben is.

Még Netanjahu első kormánya hozta létre 1997-ben a város déli, 1967-ben elfoglalt részén, Betlehem és Kelet-Jeruzsálem között a Har Homa nevű lakónegyedet, amelyet szintén telepnek tekintenek a nemzetközi közösség országai, s ahol ma már 32 ezren laknak.

A kormányfő közlése szerint ebben a városrészben is újabb 2200 otthont teremtenek tizenkétezer újabb lakóval.

"Har Homában ötvenezren fognak élni, mint egy közepes nagyságú izraeli városban"

- mondta.

"Mindezt a heves nemzetközi tiltakozás ellenében tettük meg, legyőztük az akadályokat, és nézzék, mit tettünk Jeruzsálemmel"

- idézte szavait a Jediót Aharonót című újság online változata, a ynet.

A Békét Most nevű izraeli civil békemozgalom elítélte a csütörtöki bejelentést.

"A Givat-Hamatósz dombon készülő építkezés komoly csapást jelent a kétállami megoldásra, a jövendő Palesztina megteremtésére"

- vélekedtek a mozgalom szóvivői.

"Ez az utolsó pont, amely lehetővé tenné a területi folytonosságot (a palesztinok számára) Betlehem és Kelet-Jeruzsálem között, és az új lakónegyed felhúzása után nem lehet majd összekötni a két várost egymással"

- mondták.

"Ilyen politikai változást nem hozhat létre egy többségi felhatalmazás nélkül működő átmeneti kormány"

- hangsúlyozták, és választási ígéretnek minősítették az újabb telepépítések bejelentését.

(MTI)