Netes ismerkedéstől az újságíró-gyilkosságig – így került kapcsolatba Andruskó és Zsuzsová

2019. december 30. - 18:14 | Belföld

Andruskó Zoltán, akit a Kuciak-gyilkosság közvetítőjeként hétfőn 15 éves szabadságvesztésre ítélt a Specializált Büntetőbíróság, 2010-ben ismerkedett meg Alena Zsuzsovával, a nő pedig fokozatosan bevonta őt különféle ügyletekbe – derül ki a Speciális Ügyészi Hivatal ügyiratából.

Andruskó és Zsuzsová állítólag 2010-ben a Pokec nevű portálon ismerkedett meg. Először csak virtuális barátságról volt szó, majd személyesen is találkoztak. Egyszer egy ilyen találkozáskor a nő pénzbeli segítséget kért Andruskótól, aki adott is neki 5000 eurót.

Állítása szerint akkor tudatosította, hogy Zsuzsová mire képes, és milyen emberek is állnak mögötte.

Andruskó egy időre megszakította a kapcsolatot Zsuzsovával, de aztán újra találkoztak. A nő azt állította, hogy pánikrohamai vannak, ezért a férfi hordta őt autóval, ahová csak kellett. Állítása szerint így ismerkedett meg Marián Kočnerrel, és azonnal elkezdtek seftelni:

az üzletember 200 ezer eurót ígért neki azért, hogy szerezzen egy strómant a pozsonyi Bonaparte luxuskomplexumban lévő lakásokhoz.

Andruskó végül állítólag semmit sem látott a pénzből – az összeget kifizették a „fehér lónak”, valamint a közjegyzői illetékekre fordították.

Andruskó arról is szót ejtett vallomásában, hogy 2016-ban Zsuzsová megemlítette: a média próbálja bemocskolni Kočnert. Ezt állítólag akkor mondta neki, amikor gombát szedtek. Andruskó szerint a nő meg akarta mérgezni a TV JOJ újságíróját, Leona Kočkovičová Fučíkovát. Az újságírónő nem sokkal később valóban életét vesztette, miután rosszul lett egy családi síelésen. A rendőrség szerint azonban Andruskó állításai nem igazolódtak be, Fučíková halálát nem mérges gombák okozták.

A noviny.sk azt írja, Zsuzsová fokozatosan kezdett megbízni Andruskóban és további információkkal halmozta el. Szóba került Maroš Žilinka ügyész is, aki a Kočnerhez köthető gazdasági bűncselekményeket vizsgálta, ami Zsuzsová szerint az üzletembernek nem kis bonyodalmakat okozott. Ezért is tervezhették Žilinka megölését, amiért Zsuzsová 20 ezer eurót ajánlott Andruskónak. Akkor még nem volt szó Ján Kuciak likvidálásáról.

„Féltem, hogy ha nem vállalom el Žilinka megölését, akkor végeznek velem”

– mondta vallomásában Andruskó, aki elfogadta a pénzt és próbált embereket keríteni a művelet elvégzésére. Először egy magyarországi férfit szólított meg, ő azonban nem vállalta a dolgot. Ezt követően került képbe Szabó Tamás és Miroslav Marček, akiket korábbról ismert, és tudomása szerint korábban egy gyilkosságot már elkövettek.

2018 januárjában Zsuzsová már egyre idegesebb lett, hiszen Žilinka még mindig életben volt. Andruskó szerint hasonló helyzetben volt Kočner is, aki azért aggódott, mert megtudta, hogy Ján Kuciak kapcsolatban áll az ügyésszel és Daniel Lipšiccel, akik információkkal halmozták el az újságírót Kočner gazdasági seftjeivel kapcsolatban, ezért a vállalkozó úgy döntött, hogy Kuciakkal akar előbb végezni.

Zsuzsová fotókat adott át Kuciakról Andruskónak, majd 70 ezer euróban egyeztek meg a gyilkosság elvégzéséért, ebből viszont leszámították azt a 20 ezer eurót, amit Andruskó az el nem végzett gyilkosságért kapott. A férfi nem akart közvetlenül belefolyni a gyilkosságba, állítása szerint ő csupán a közvetítő szerepét töltötte be, valamint fegyvereket szerzett be a gyilkosság végrehajtóinak.

Andruskó azt mondta Szabóéknak, hogy a gyilkosságot egy orosz személy rendelte meg – ezt a verziót később Marček vallomása is alátámasztotta. A későbbi történések pedig már ismertek: 2018. február 21-én Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát lelőtték nagymácsédi házukban.

Andruskó vallomása szerint Zsuzsovától mint nőtől sosem félt, kapcsolataitól viszont annál inkább. A férfi arról is beszélt, hogy a nő gyakran emlegette, Kočner a markában tartja a rendőrséget, a bírókat, a politikusokat és az alvilágot is.

Andruskó Zoltán vádalkut kötött a bírósággal, és abban bízott, hogy a szenátus helyben hagyja 10 éves szabadságvesztését. A bíróság végül nem tartotta igazságosnak a tízéves büntetést, ezért 15 évre ítélte Andurskót, amibe végül a férfi is beleegyezett.


noviny.sk/para