A Netflixnek nem kell törölnie műsoráról az istenkáromló Krisztus-filmet Brazíliában

2020. január 10. - 08:35 | Kultúra

A brazil legfelsőbb bíróság felülírta az előző napi bírósági döntést, miszerint a Netflix internetes médiaszolgáltatónak törölnie kell műsorkínálatából a Jézust meleg férfiként ábrázoló filmet, amelyet egyesek istenkáromlónak tartanak.

A Netflixnek nem kell törölnie műsoráról az istenkáromló Krisztus-filmet Brazíliában
Fotó: Hollywood Reporter

Szerdai végzésével egy Rio de Janeiró-i bíró, Benedicto Abicair egy hazai katolikus szervezet petíciójára válaszolt, amely szerint "katolikusok millióinak a becsületét" sértette meg a Krisztus első megkísértése című film műsorra vétele a karácsonyi ünnepi szezonban. A produkciót készítő riói Porta dos Fundos filmcég központját már karácsony előtt gyújtópalackos támadás érte a vígjáték miatt.

A Netflix csütörtökön panaszt tett a legfelsőbb bíróságnál a döntés miatt. Erre Dias Toffoli, a legmagasabb fokú bíróság elnöke közölte: a Netflix továbbra is sugározhatja Brazíliában a filmet, mert a szólás szabadsága alapvető jog egy demokráciában.

„A szatíra nem tud ártani a brazilok keresztény hitének, nincs olyan mágikus ereje, hogy tönkretegye a több mint kétezer éves keresztény hit értékeit”

- jelentette ki végzésében.

Jair Bolsonaro brazil elnök bírálói szerint a riói bíró döntése nem volt független attól, hogy az államfő tavalyi hivatalba lépésével "kultúrharcot indított" az országban, megvonva a támogatásokat a "keresztény értékeket" kikezdő művészeti projektektől, és szidalmakat szórva a hivalkodó karneváli ünnepségekre.

MTI

Címkék: Netflix