Nevet változtatott, de elnököt nem a Szövetség, megszűntek a platformok, alelnök lett Gyimesi György

2023. december 9. - 17:04 | Belföld

Újra Forró Krisztiánt választotta meg elnökének a Szövetség kongresszusa, amely egyben Magyar Szövetségre változtatta a párt nevét. Alelnök lett a frissen belépett Gyimesi György, és megszűntek a platformok. A párt a kormány és az ellenzék között akar egyensúlyozni.

Nevet változtatott, de elnököt nem a Szövetség, megszűntek a platformok, alelnök lett Gyimesi György
Cséfalvay Á. András felvételei - Továbbiakért kattints!

Forró Krisztiánt választotta ma pártelnökké a Szövetség kongresszusa, amely egyben alapszabályt is módostott. Az elfogadott alapszabály szerint Magyar Szövetségre változik a párt neve, és megszűnnek az alapításkor felállított platformok, amelyek a három alapító pártot, az MKP-t, a Hídat és az Összefogást integrálták a 2021-ben létrejött gyűjtőpártba.

A kongresszus döntött a párt köztársaságielnök-jelöltjéről is, aki az elnökség javaslata alapján Forró Krisztián lett. A párt hamarosen megkezdi a jelöltálltáshoz szüksége 15000 aláírás összegyűjtését.

„Tudjuk, hogy magyar jelöltet nem fognak köztársasági elnökké választani, de ez egy jó alkalom arra, hogy beszéljünk a régióink, közösségünk problémáiról” — magyarázta Forró a köztársaságielnök-jelöltség értelmét.

Szerinte a választás egyben egy “felmérés” is lesz, amely megmutatja, hogy milyen kondícióban van a magyar közösség Szlovákiában.

Megszűnő platformok, hatékonyabb munka

A platformok megszűnését Forró a hatékonyság javításával idokolta.

„A szakmai munka erősebb lesz, javul a párt működése” — mondta a pártelnök.

A párt kongresszusa bírálta a kormányprogramot, amely szerintük nem foglalkozik a déli, magyarok lakta régiókkal. “A kabinet semmilyen vállalást nem tett a kisebbségi jogok terén” — kifogásolta a Magyar Szövetség.

Sem az ellenzék, sem a kormány

A Smer-Hlas-SNS kormánykoalció eddigi munkáját azonban csak óvatosan bírálták. A párt várhatóan nem lesz ott az ellenzék keddre tervezett pozsonyi tiltakozóakcióján sem.

„Ha látnak majd ott bennünket, akkor ott leszünk” — adott kitérő választ a Paraméter kérdésére Forró azzal, hogy a szimpatizánsaikra bízzák, hogy elmennek-e tiltakozni a Speciális Ügyészség megszüntetése és más, az ellenzék szerint a jogállamot veszélyeztető kormányzati elképzelés ellen.

Forró nem adott választ arra sem, hogy a kormányoldalt, vagy az ellenzéket tartják e közelebbi partnernek. „A választóinkat akarjuk képviselni” — válaszolta Forró a stratégiai partnerségre vonatkozó kérdésre.

Az elnök "emberei" - Orosz Örs, alelnök, Pandy Péter OT-elnök, Forró Krisztián elnök, Gyimesi György alelnök (Fotó: Paraméter)

Támogatói hálózatot épít Gyimesi

A párt két alelnököt választott Orosz Örs és a pártba frissen belépett Gyimesi György személyében. Gyimesi a párt támogatói bázisát akarja bővíteni, elsősorban a már létező magyar civilszervezetek összefogásával.

„Meg akarok szólítani - képletesen szólva - a vadászszövetségektől a borászokig minden szervezetet - magyarázta Gyimesi. — Ez nem egy párhuzamos struktúra, nem egy Gyimesi-hálózat lesz.”

A párt 16 tagú elnökséget választott, amelynek az elnök és a két alelnök mellett tagja az országos tanács régi-új elnöke, Pandy Péter. A Dunaszerdahelyi járást csak két tag képviseli, Nagy József és Mózes Szabolcs, akik korábban az Összefogás Platform tagjai voltak.

Az Magyar Szövetség Elnöksége:

Forró Krisztián - elnök

Orosz Örs - alelnök

Gyimesi György - alenök

Pandy Péter - az OT elnöke

Berényi József - elnökségi tag

Mózes Szabolcs - elnökségi tag

Nagy József - elnökségi tag

Agócs Gergely - elnökségi tag

Pál Attila - elnökségi tag

Pataky Károly - elnökségi tag

Andruskó Imre - elnökségi tag

Bárdos Gyula - elnökségi tag

Csenger Tibor - elnökségi tag

Cziprusz Zoltán - elnökségi tag

Furik Csaba - elnökségi tag

Viola Miklós - elnökségi tag

-lpj-