Nézd meg a kéteurósokat a pénztárcádban, lehet, hogy valamelyik 200-at ér!

2021. október 20. - 08:19 | Belföld

Korántsem biztos, hogy annyit ér a pénztárcájában lapuló pénz, mint amennyire rá van írva.

Nézd meg a kéteurósokat a pénztárcádban, lehet, hogy valamelyik 200-at ér!
Fotó: TASR - illusztráció

Szakértők szerint elég, ha megnézi a kéteurós érmék hátoldalát, egyesek piaci értéke ugyanis akár százszor magasabb is lehet.

Az érmék valódi értéke ugyanis nem a nemzetgazdaság erejétől függ. A svájci gárda alapításának 500. évfordulója alkalmából kiadott kéteurós emlékérme valódi értéke például 205 euró. Az emlékérmét a Vatikán adta ki 2006-ban százezer példányban.

Összehasonlításképpen: a 2004-es görögországi olimpia alkalmából több mint 50 millió kéteurós emlékérmét adtak ki, így ezek értéke kevesebb, mint 5 euró.

Éppen ezért érdemes megnézni a pénztárcánkban lapuló kéteurósok hátoldalát. Csodát természetesen ne várjunk, a legértékesebb darabokat ugyanis azonnal kivonták a forgalomból, de sosem lehet tudni...

A Vatikán mellett más kis országok, például Andorra és San Marino is népszerű az érmegyűjtők körében, Szlovákia viszont már aránylag nagyobb ország ahhoz, hogy rekordokat döntsön.

Az érme értékét nem feltétlenül a kora határozza meg, hanem elsősorban a ritkasága. Ezáltal a jelenleg forgalomban lévő érmék értéke is növekedhet a jövőben – ezek azok lehetnek, amelyekben a gyűjtők nem bíznak és nem teszik el őket. Már csak ki kell találnunk, hogy melyek lesznek azok.


(HNonline.sk)