Nézd meg, veszélybe sodorhatja-e állásodat a mesterséges intelligencia!

2023. november 20. - 10:12 | Tech

A technológiai újítások mindig is változásokat eredményeztek a munkapiacon, nincs ez másként a mesterséges intelligencia esetében sem. Sőt, ez az egészet felgyorsíthatja, némely állásokat pedig teljesen feleslegessé tehet.

Nézd meg, veszélybe sodorhatja-e állásodat a mesterséges intelligencia!
Illusztráció (Fotó: AP/TASR)

A Kariéra.sk portál közölte, hogy az európai munkavállalók csaknem negyede arra számít, hogy a jövő évben a mesterséges intelligencia befolyással lesz a munkahelyére. Harmaduk pedig attól tart, hogy nem tud majd lépést tartani a technológiai újításokkal.

A mesterséges intelligencia alapvetően sok területen segíthet, ám valóban fennáll a veszélye, hogy némely ágazatokban az emberi munkaerő helyébe lép.

Ezeket az állásokat biztosan veszélybe sodorja:

- pénztáros

- titkárnő

- adminisztratív munkaerő

- irodai munkások

- marketinges

A TechTarget portál arra hívja fel a figyelmet, hogy ezeken kívül az MI veszélybe sodorhatja a programozók, ügyfélszolgálati asszisztensek, pénzügyi szakemberek, jogászok, tanárok, grafikus dizájnerek, illetve az emberi erőforrásokkal dolgozók némelyikét.

Míg viszont az egyik oldalon munkahelyeket veszélyeztet, a másik oldalon új munkahelyeket hozhat létre. Sokak számára biztosíthat állást a jövőben a mesterséges intelligenciák fejlesztése. Idővel pedig számos területen MI-vel egészíthetik az emberi erőforrást, mint például az iparban, egészségügyben, kereskedelemben, közlekedésben és a logisztikában.

(Topky.sk)